HD-DVD - Arvostelu

HD-DVD arvostelu HDDVD kansi
HD-DVD arvostelu HDDVD kansi
HD-DVD arvostelu HDDVD kansi

Matrix

 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Matrix oli kuin luotu digitaaliseen muotoon. Sen efektimaailma aiheutti suurta kohua jo ennakkoon, täytti elokuvasalit ja myi videoita vilkkaasti ja ainakin DVD:nä myyntiennätykseen ympäri maailmaa.

Suosio ei tullut turhaan, vaikka HD-version nähtyään on vaikutus toki laantunut. Mutta kyllä tämän mielellään katsoo edelleen. Paketti on tasapainossa, käsikirjoitus tehoaa kekseliäisyydellään ja tehosteet tukevat kokonaisuutta.

Elokuva ammentaa menneestä materiaalista ja yhdistää sen omaksi synteesikseen, mm. osin kehnoistakin keinotodellisuuselokuvan edelläkävijöistä (Tron, Lawnmover Man, Strange Days, Brainstorm), itämaisista kungfu-elokuvista, Uudesta testamentista ja Liisasta Ihmemaassa. Ainakin virtuaalimaailmaa kuvaavat esikuvansa Matrix peittoaa mennen tullen. Elokuvallisesti tätä voi kritisoida siitä syystä, että monet kungfu-elokuvien harrastajat pitävät koreografiaa alkeellisena. Matrixin etu on kuitenkin siinä, ettei edes elokuvan alussa tietämätön katsoja pidä seinillä kävelemistä tai kymmenien metrien loikkia talojen katoilla mahdottomina. Tyytyy vain ihmettelemään ja odottamaan tietoa, mistä kaikki johtuu.

Juonellisesti ontuu eniten päähenkilön nopea alistuminen todellisuudelle. Kuka uskoo näin nopeasti koko kuluneen elämänsä olleen virtuaaliharhaa tietojärjestelmässä? Myös väkivallan oikeutus puuttuu. Sankarit tappavat kymmeniä poliiseja eli tavallisia ihmisiä pitkät takit hulmuten. Ajatus johtaa äkkiä todellisuuteen ja jenkkien (ja Suomen) koulumurhiin.

Nyttemmin alkaa tuntua, että elokuva matkii kaikkein eniten Platonin luolavertausta, jossa ihmiset elävät pimeydessä nähden vain toistensa varjot.

Efektipuolella tekijät luottavat innovaatioon, joka toteutetaan kohtausta kiertävällä kamerajärjestelmällä. Myös hidastetuilla luodeilla toteutetut kohtaukset ovat hienoja. Mutta vanhojakaan konsteja ei ole unohdettu: vaijereita tarvitaan, jotta hahmot pääsevät leijumaan.

HD:n kuva- ja äänimaailma on äärimmäisen korkeatasoinen. Vihreäsävyinen kuva piirtyy tarkasti, eivätkä suuret väripinnat kohise. Tekninen laatu häikäisee DVD-versioon verrattuna. Uusi ääniraita soi raikkaasti, iskevästi ja ilmavasti. Levyn ekstrat tyydyttävät varmaankin kaikki yksityiskohdista kiinnostuneiden toiveet. Mukana on elokuvan aikana pyöritettävä In-movie experience-toiminto, ohjaajien johdanto, neljä kommenttiraitaa, seitsemän lyhytdokumenttia, 41 kappaletta ja lähes kolme tuntia musiikkia, musiikkivideo ja tv- sekä radiomainoksia. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: The Wachowski Brothers
Pääosissa: Keanu Reeves Carrie-Anne Moss Laurence Fishburne
Tarina: Andy Wachowski Lana Wachowski
Kuvaus: Bill Pope
Musiikki: Don Davis

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1999Kesto: 136 minuuttia
Julkaisija: WarnerKuva:
1080p 2.40*
Ääniraita: Dolby TrueHD
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 101263EAN: 7321944809362
© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään