Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Taru sormusten herrasta - Sormuksen ritarit

Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Vuosikymmenet mahdottomana projektina pidetty suurtyö on suoraviivainen sukellus myyttiseen maailmaan. Silti mukaan on saatu tekijälle ominainen kieliperinteiden sekä myyttien ja eeposten henki.

Pian kymmenen vuoden takaiseen elokuvaan voi liittää samat hennot moitteet kuin ensi-illankin jälkeen: se olisi voinut kestää puoli tuntia kauemmin, jotta jännittävä Hautakero-seikkailu ja Tom Bombadilin keskeinen hahmo olisivat mahtuneet mukaan.

BD-versio on osa pitkää jatkumoa, joka alkoi pohjoismaisista ja kelttiläisistä myyteistä. Niistä, joista J.R.R. Tolkien ammensi aluksi lapsiensa ja myöhemmin Inklinks-ryhmän iloksi tarinoitaan. Kalevala, Edda-runot, Beowulf ja Arthur-myytit muokkautuivat hurjaksi rakennelmaksi, johon ei tunnu kyllästyvän.

Populaarikulttuurin ikiliikkuja tuli suomalaisille tutuksi 1960-luvun lopulla mieltä kiihottavista nuorisokirjamainninnoista, kunnes 1972 saatiin trilogian ensimmäinen osa suomeksi ja Lohikäärmevuori heti perään. Ralph Bashkin floppianimaatio keräsi väkeä muutamaa vuotta myöhemmin ja José Ortizin sarjakuvaveriota luettiin innokkaasti ja samalla harmitellen, kun tarina jäi puoleenväliinsä.

Peter Jackson toi lopulta koko tarinan kuviksi. Jo DVD-versio oli aikansa odotetuin juilkaisu, samoin hieman myöhemmin tullut Extended-versio. Samaa voi sanoa nyt BD-versiosta. Ja samalla innokuudella odotetaan tulevaa BD-Extended -laitosta ja uutta Hobitti-elokuvaa. Eiköhän Silmarillionkin vielä hyödynnetä Túrinin tarinasta alkaen. Siksi vetäviä ja mielikuvitusta kiihottavia aikuisten ja lasten satuja nämä ovat.

Kuvan ja äänen tarkkuus eroaa yllättävän selvästi aiemmasta DVD-laitoksesta. Jopa tekstityksen selkeyteen kiinnittää huomiota. Kaikki yksityskohdat piirtyvät aiempaa tarkemmin. mutta levollisesti. Ääniraita soi lämmöllä, pontevasti ja puhtaasti. Kahdella levyllä. Ekstroissa on yli 2 tuntia seurattavaa ja anti noudattaa DVD-latiosta: 17 min. dokumentti kirjoista, 21 min. elokuvan teosta, 42 min. Scifi-Channellin ohjelmaa. 15-osainen minikooste, Enyan musiikkivideo, tietokonepelin teosta 3 min., vilkaisu Two Towerin maailmaan 11 min., kolme traileria ja viisi tv-mainosta sekä Aragorn's Quest Game -tietokonepelin traileri. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Peter Jackson
Pääosissa: Elijah Wood Ian McKellen Viggo Mortensen
Tarina: J.R.R. Tolkien Fran Walsh Philippa Boyens Peter Jackson
Kuvaus: Andrew Lesnie
Musiikki: Howard Shore

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2001Kesto: 178 minuuttia
Julkaisija: FS FilmKuva:
1080p 2.40*
Ääniraita: DTS ES 6.1 HD-MA
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: 103438EAN: 6438044617061

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (FS Film) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään