Kino - Arvostelu

Vakoojien silta

Bridge of Spies 

Steven Spielbergin elokuvien päämäärä, ihmisten viihdyttäminen, on näinä synkkinä aikoina ihailtava. Odotetun helppoon, maailmoja syleilevään loppukohtaukseen tähtäävä ja sen mukaisesti rakentuva viihde ei kuitenkaan palkitse niitä, joille elokuva on muutakin. Spielberg on kuitenkin valinnut tiensä suurten massojen toiveiden täyttäjänä ja siinä hän onnistuu uutukaisellaan mainiosti. Käsikirjoituksen etenemisen voisi ennustaa, vaikkei olisi dramaturgian jokaista opintoviikkoa vielä istunutkaan.

Yhdysvallat haluaa osoittaa Kylmän sodan aikanakin tasa-arvoisuutensa, toisin ajateltuna ylivertaisuutensa. Valtio palkkaa ammattitaitoisen ja oikeudentajuisen vakuutusjuristi James B. Donovanin hoitamaan kiinninapatun neuvostoagentti Martin Abelin asioita. Amerikkalaisintelligenssi haluaa kaiken näyttävän viralliselta, lopputulosta myöten. Vakuutuksien kanssa pelaillut lakimies näkee Abelin arvon sotilaallisessa vaihtokaupassa ja – spielbergiläisessä draamassa kun ollaan – osoittaa olevansa oikeassa.

Kiiltävää pintaa, huikeita lavasteita. Rakennetaan massiivisia kuvia ja suuria tunteita. Kun päälle vielä heitellään makeat viuluvallit Thomas Newmanin scoren muodossa, on kakku valmis. Jää nimittäin hyvin vähän pelivaraa.

Tom Hanks on perusteltu kestovalinta Spielbergin päämäärien tulkiksi. Hanksin melko yksioikoinen tapa tulkita roolejaan ei häiritse ketään. Peruskuluttajan silmiin Hanks näyttää uskottavalta perusmieheltä, samaistuttavalta normijenkiltä – mikäs sen parempaa.

Mahtavista mannertenvälisistä kulisseistaan huolimatta tylsän lakitupadraaman lailla etenevä seikkailu on lopulta paljon odotusarvoaan pienempi elokuva. Komeat berliiniläislavastukset kultaavat tarinaa vain visuaalisesti. Lajityypin kannalta ajateltuna, koossa pitävänä yksilönä toimii kylmähermoista venäläisagenttia hyytävällä itsevarmuudella esittävä brittinäyttelijä Mark Rylance.

En edes halua ajatella, miten erilaisen elokuvan käsikirjoittajat Joel ja Ethan Coen olisivat halunneet tekstistään muotoutuvan. Spielbergin näkemyksessä se on vastenmielisen amerikkalainen, mustavalkoinen, tänäkin aikana ällöttävän neuvostovastainen. (VA)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Steven Spielberg
Pääosissa: Tom Hanks Mark Rylance Alan Alda Amy Ryan Billy Magnussen Austin Stowell Eve Hewson Sebastian Koch Scott Shepherd Jesse Plemons
Tarina: Joel Coen Ethan Coen Matt Charman

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2015Kesto: 142 minuuttia
Julkaisija: SF Film 
  
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
    
© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (SF Film) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään