Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Blu-ray

Aliens

Aliens - paluu 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: Blu-ray
 
Vuosi: 1986Kesto: 154/137 minuuttia
Julkaisija: FoxKuva:
4K HDR 1.85
Ääniraita: Dolby Atmos
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 7333018030329

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Fox) ellei toisin mainita.

Elokuva

Rip­leyn kor­pi­mat­ka te­kee tiu­kan U-käännök­sen ta­kai­sin LV-426 pla­nee­tal­le, missä möröt eivät enää ole ai­noi­ta ko­lo­nia­lis­te­ja.

Rip­leyn (Si­gour­ney Wea­ver) kor­pi­mat­ka te­kee tiu­kan U-käännök­sen ta­kai­sin LV-426 pla­nee­tal­le, missä möröt eivät enää ole ai­noi­ta ko­lo­nia­lis­te­ja. Tämä muis­te­taan yleensä saa­gan so­tae­lo­ku­va­na, jos­sa lip­paat lau­la­vat ja hämähäk­kimäi­set ötökät ryn­nivät pääl­le. Sa­mal­la ky­se on kui­ten­kin myös kou­kut­ta­van ehyestä Rip­leyn ta­ri­nas­ta, jo­ka toi­mii eri­tyi­ses­ti elo­ku­van pi­den­ne­tyn ver­sion myötä vah­vas­ti myös draa­ma­na. Kli­sei­den ylittä­mi­sen merk­kinä pääo­san Si­gour­ney Wea­ver pal­kit­tiin ai­koi­naan roo­lis­taan Os­car-eh­dok­kuu­del­la par­haa­na naisnäyt­te­lijänä.
Sy­ty­tys­lan­gan määrä­tie­toi­suu­del­la ete­nevä elo­ku­va löytää mer­ki­tyk­set ja mo­ti­vaa­tiot mörkö­jah­tin­sa lo­mas­ta. Ko­ko­nai­suu­den voi kat­soa ai­vot­to­ma­na ku­jan­juok­su­na, mut­ta vir­kistäväs­ti niin ei kui­ten­kaan tar­vit­se tehdä. Ter­mi­na­to­ris­ta muis­tet­ta­va Mic­hael Biehn oli ehkä pik­ku­poi­ka­na tätä kat­soes­sa ta­ri­nan kiin­to­pis­te, mut­ta vii­meistään kym­me­nen­nellä kat­se­lu­ker­ral­la saat­toi vain ihail­la kuin­ka vai­kut­ta­vas­ti Si­gour­ney Wea­ver pitää tämän­kin seik­kai­lun rai­teil­laan. Ja niitä kat­se­lu­ker­to­ja on näi­den vuo­sien var­rel­le mah­tu­nut VHS:stä nyt 4K:­hon. Vai­kut­ta­va on myös tässä de­byyt­tinsä te­kevä Car­rie Henn ta­ri­nan pik­ku­tyttönä, jon­ka si­de Wea­ve­rin Rip­leyn kans­sa on kä­sin­kos­ke­tel­ta­va niin elo­ku­vas­sa kuin sen ekst­rois­sa­kin.
Rid­ley Scot­tin upean kum­mi­tus­ta­lon jäl­keen nyt mennään Viet­na­min so­taan as­ti, mut­ta puo­li­kuo­liaak­si säi­ky­tel­lyt ai­vo­so­lut py­syvät ta­ri­nas­sa mu­ka­na. Lop­pu­tu­los on ta­ri­na­na ja elo­ku­va­na pal­kit­se­va tai­val, jo­ka tun­tuu to­dis­tet­ta­vas­ti kestävän kym­me­niä kat­se­lu­ker­to­ja. Le­vyn ekst­ro­jen ah­mi­mi­sen jäl­keen ko­ko­nai­suut­ta ar­vos­taa en­tistä enemmän.

Kuva

Kertakaikkisen upea kuva näyttää vakaammalta ja läsnäolevammalta kuin koskaan ennen. Filmirae on ehkä siivottu pois jonkin tekoälyn avulla, mutta kuosi on siitä huolimatta kauniin luonnollinen, läpeensä jäsentynyt ja vaivattoman läsnäoleva. Parhaimmillaan jälki on mykistävän erottelevaa ja juonteet Sigourneyn poskilta tai ritilät käytävien varsilta voi vaivatta laskea. Jokunen otos siellä täällä jää lähtökohtien johdosta huomattavavan pehmeäksi toki ja taustaprojisiot tunnistaa kun niitä etsii, mutta nämä ovat harvassa eikä mikään näistä häiritse kokonaisuudesta nauttimista.

Loisteliaan kuvan kääntöpuolena elokuvan lukuisat pienoismallit näyttävät nyt paikoin massanpuutteensa liikkeissään, mutta yksityiskohdat ovat näissäkin upeasti kohdallaan. Kuvassa musta on mustaa, savu ja hämy filmaattisen ilmeikkäästi kohdillaan ja kokonaisuuden edessä kuola valuu muiltakin kuin hirviöiltä.

Ääni

Puhdas ääniraita tuo dialogin iholle ja tapahtumat verisuoniin asti. Konetuli hakkaa, räjähdykset ottavat tilansa ja dialogi soljuu aina vaivattoman välittömästi. Myös musiikkiraita on hienosti tapahtumissa mukana vaikka taival ei aina ollutkaan ruusuinen kuten levyn ekstroissa kuullaan.

Ekstrat

Kolmen levyn boksi. Elokuvalevyjen (sekä 4K että HD) ekstroissa kuullaan tuttu vuoden 2003 tekijöiden kommenttiraita ja kaksi eristettyä musiikkiraitaa. Lisäksi mukana on pikavalikko SE-painoksen lisäämiin kohtauksiin.

Varsinaisella lisukelevyllä on tarjolla huikea kattaus tiedonjanoisille. Kolmeksi kokonaisuudeksi rakennettujen haastatteluiden ja klippien kautta avautuva paketti (31 min., 185 min. ja 59 min.) tarjoaa noin viiden tunnin edestä lisätietoa ilman hypeä tai kaunistelua elokuvan synnystä. Ohjaajan tiukka luonne ja kuvausten haastavat ihmissuhteet käyvät selväksi, mutta myös vision tinkimätön ja kekseliäs tavoittelu välittyy vakuuttavasti. Sokerina pohjalla vielä sarja mainioita poistettuja kohtauksia (6 min.), trailereita, vuoden 1991 laserdisc-julkaisun faktaruudut ja gallerioita. Poistettujen kohtausten parhammistoa edustaa lopullisessa leikkauksessa kuvan ulkopuolle jäänyt Burken (Paul Reiser) kohtalo. (IJ)
17/05/2024

Traileri

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy