Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
Blu-ray

The Spirit

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: Blu-ray
 
Vuosi: 2008Kesto: 103 minuuttia
Julkaisija: SonyKuva:
MPEG-4 AVC 2.40*
Ääniraita: Dolby TrueHD5.1
 
Ikäraja:
(13)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikäraja­merkintä­uudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 13 vuotta.
VET: 208303EAN: 5051160247779

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (Sony) ellei toisin mainita.

Elokuva

F­rank Mil­le­rin oh­jaa­ma sar­ja­ku­va­dek­ka­ri näyttää ja tuok­suu Sin Ci­tyltä, mut­ta vaih­taa haa­voit­tu­vuu­den kuo­le­mat­to­muu­teen lai­hoin tu­lok­sin.

F­rank Mil­le­rin oh­jaa­ma sar­ja­ku­va­dek­ka­ri näyttää ja tuok­suu Sin Ci­tyltä, mut­ta vaih­taa haa­voit­tu­vuu­den kuo­le­mat­to­muu­teen lai­hoin tu­lok­sin. Elo­ku­va ker­too hi­das­ve­toi­sen ja ko­vin hu­te­ra­no­loi­sen ta­ri­nan kuo­le­mat­to­mas­ta su­per­je­pa­ris­ta, jo­ka ot­taa yh­teen ark­ki­vas­tus­ta­jan­sa nat­si-gangs­ta-pe­rusk­ri­mi­naa­li mus­te­ka­lan kans­sa. Elo­ku­van taus­tal­la on Will Eis­ne­rin vuon­na 1938 ai­kui­sem­mal­le yleisöl­le luo­ma sar­ja­ku­va, jo­ka il­mes­tyi 12 vuo­den ajan liit­teenä sun­nun­tai­sa­no­ma­leh­tien vä­lissä.
E­lo­ku­van vi­suaa­li­nen il­me on sol­ju­va ja dy­naa­mi­nen ja sekä New Yor­kin al­te­re­go Cent­ral Ci­ty että uh­keat nais­puo­li­set hah­mot ovat siir­ty­neet val­ko­kan­kaal­le näyttäväs­ti. Al­ku­peräistä sar­ja­ku­vaa tar­kem­min tun­te­mat­ta on vai­kea sa­noa kuin­ka pal­jon elo­ku­vas­ta on lo­pul­ta Eis­ne­rin ja kuin­ka pal­jon Mil­le­rin luo­mus­ta, mut­ta oh­jaa­jan it­sensä mu­kaan ky­seessä on­kin poh­jim­mil­taan kun­nia­no­soi­tus rak­kaal­le ystäväl­le, ei niinkään it­se ky­sei­sel­le sar­ja­ku­val­le.
Ta­ri­nan kes­kei­senä mo­ti­vaa­tio­na toi­mi­va lap­suu­den rak­kaus edus­taa li­ki­main elo­ku­van ai­noaa tun­ne­ta­soa, ja se­kin on heinän­kor­sis­ta kyhät­ty. Pääo­sin ta­pah­tu­mat ete­nevät jon­kin­lai­ses­sa räis­kintä­pe­lin ju­mal­moo­dis­sa il­man sen suu­rem­paa mo­ti­vaa­tio­ta tai mer­ki­tystä. Hil­lit­ty omin­ta­kei­nen huu­mo­ri ja kie­li­pos­kes­sa toik­ka­roi­va täh­ti­kaar­ti Sa­muel L. Jack­so­nis­ta Scar­lett Jo­hans­so­niin ja Eva Men­de­siin pe­las­ta­vat pal­jon, mut­ta nämä yk­sinään eivät riitä herättämään elo­ku­vaa hen­kiin.

Kuva & ääni

Sincitymäisesti tyylitelty graafinen kuva piilottaa usein yksityiskohdat varjoihin ja mustemaisten musta-, puna- ja valkoväripintojen alle, mutta väläyttää aina välillä veitsenterävää erottelukykyä, joka yltää huokosiin asti. Toisinaan toistoa on tosin selvästi pehmennetty tarkoituksella. Virheettömän levollisesta kuvasta saa turhaan etsiä ylimääräistä eloa, eli myös tältä osin on kyse referenssilevystä. Tilava ja dialogiaan myöten puhdas ääniraita tavoittelee unista tunnelmaa siinä onnistuen, vaikka myös räiskettä riittää kohtauksen niin vaatiessa.

Ekstrat

Ekstroissa vaisu ohjaajan ja tuottajan kommenttiraita, vaihtoehtoinen loppu storyboardeina (3 min.) ja koosteet Will Eisnerin ja Frank Millerin tyylistä (15 min.), Milleristä itsestään ja sarjakuvien kehityksestä (16 min.) ja alkuperäisen sarjakuvan tyylistä ja elokuvan tehosteista (23 min.). Koosteet jättävät kiitollisesti elokuvan verrattain arkisten tehosteiden ihmettelyn vähemmälle ja keskittyvät Eisnerin, Millerin ja kumppaneiden luomiin sarjakuvamaailmoihin ja sarjakuvien kehittymiseen mediana. Kaikki ekstrat esitetään HD-muodossa. (IJ)
17/12/2009

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy