Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
4K / UHD

Titanic

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: 4K / UHD
 
Vuosi: 1997Kesto: 195 minuuttia
Julkaisija: FS FilmKuva:
4K HDR 2.35
Ääniraita: Dolby Atmos
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
VET: 100501EAN: 7333018028821

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (FS Film) ellei toisin mainita.

Elokuva

Ja­mes Ca­me­ron ha­lu­si ker­toa rak­kaus­ta­ri­nan Ti­ta­ni­cin haak­si­rik­koa vas­ten ja pää­tyi luo­maan yh­den elo­ku­va­his­to­rian muis­tet­ta­vim­mis­ta il­miöistä.

Ja­mes Ca­me­ron ha­lu­si ker­toa rak­kaus­ta­ri­nan Ti­ta­ni­cin haak­si­rik­koa vas­ten ja pää­tyi luo­maan yh­den elo­ku­va­his­to­rian muis­tet­ta­vim­mis­ta il­miöistä. Mies myös suh­tau­tui ihail­ta­van va­ka­vas­ti it­se to­si­ta­ri­nan ker­to­mi­seen ja miljöön ku­vauk­seen, vaik­ka nämä toi­mi­vat­kin tässä pe­riaat­tees­sa vain taus­ta­na. Tästä ei ehkä teh­ty peh­mo­le­lu­ja sa­maan ta­paan kuin Spiel­ber­gin di­no­sau­ruk­sis­ta, mut­ta elo­ku­va­teat­te­rei­hin jo­not oli­vat mit­ta­vat, sydä­men sy­ke­vaih­te­lut yhtä lail­la fa­ta­lis­ti­set ja elo­ku­van nuo­ret täh­det tästä eteenpäin sta­ro­ja.
Ti­ta­ni­cin ko­vaon­ni­sen neit­syt­mat­kan ta­ri­nan tun­te­vat kaik­ki, ja sen tie­dos­ti myös oh­jaa­ja-kä­si­kir­joit­ta­ja Ca­me­ron. Tässä lai­va läh­tee Sout­hamp­to­nin sa­ta­mas­ta suur­ten odo­tus­ten saat­te­le­ma­na. En­simmäi­sessä luo­kas­sa elämä ei voi­si ol­la ma­keam­paa, mut­ta alem­mil­la ker­rok­sil­la lu­paus pa­rem­mas­ta elämästä ehkä odot­taa vas­ta At­lan­tin toi­sel­la puo­len. Näi­den ker­ros­ten yli ku­rot­ta­vat nuo­ret ra­kas­ta­vai­set (Leo­nar­do Di­Cap­rio ja Ka­te Wins­let) tuo­vat ta­ri­naan sen suu­rim­man jän­ni­tys­mo­men­tin jo en­nen ka­tak­lis­mis­ta jää­vuor­ta. Maail­man­his­to­rian suu­rim­piin ka­tast­ro­fei­hin lu­keu­tu­va up­poa­mi­nen on tällä po­lul­la vain haas­teis­ta vä­littö­min. Ehkäpä tämän vuok­si elo­ku­van jak­saa ta­pit­taa mon­ta ker­taa vaik­ka his­to­rian­sa tun­tee­kin — ot­taa­han myös Sha­kes­pea­ren Ro­meo ja Ju­lia to­dis­tet­ta­vas­ti pai­kan­sa vuo­si­sa­das­ta toi­seen.
En­nak­koar­viois­sa elo­ku­va ma­nat­tiin kal­liik­si flo­pik­si, mut­ta toi­sin kä­vi. Elo­ku­va ei ol­lut ai­noas­taan mil­jar­di­luo­kan me­nes­tys lip­pu­luu­kul­la vaan sai myös osak­seen ke­hu­ja elo­ku­va­fa­neil­ta, his­to­rioit­si­joil­ta ja krii­ti­koil­ta. Jo­ta­kin poik­keuk­sel­lis­ta täy­tyy ol­la­kin elo­ku­vas­sa, jo­ta tei­ni­tytöt ha­lu­si­vat nähdä yhä uu­del­leen ja jo­ka sa­maan ai­kaan sai ai­kui­sia mie­hiä­kin it­kemään. Niin tai näin, tämä on poik­keuk­sel­li­nen elo­ku­va, jo­ka toi­mii useal­la eri ta­sol­la ja on eh­dot­to­mas­ti nä­ke­mi­sen ar­voi­nen jo­pa muu­ta­man vuo­den vä­lein.

Kuva

Upea kuva on herkän terävä ja loisteliaasti puunattu kirkkaimpaan Hollywood-loistoon. Laiva näyttää sekä ulko- että sisäkuvissa pakasta vedeltytä, eikä lavasteiden, pienosmallien ja tietokonetehosteiden rajoja eksy etsimään. Kertaalleen tämä yhdistely tosin vetää Rosen kasvot miltei piirrosanimaatioksi pienoismallitaustaa vasten laivan salongissa. Voittopuolisesti ja lähes yksinomaan jälki on kuitenkin hulppean elävää ja virheettömän luontevaa. Elokuvan laiva näyttää nyt, jos mahdollista, entistä uskottavammalta kun sen sisaraluksen Queen Maryn on nähnyt Long Beachin satamassa livenä. Ulkoapäin nämä kaksi tuntuvat olevan kuin kaksi marjaa.

Cameron ei aikoinaan halunnut elokuvaansa edes DVD:lle koska pelkäsi korkealaatuisia piraatteja, mutta heltyi lopulta ja nyt eepos nähdään peräti 4K:na. Onneksi näin. Jälki on nyt hulppeaa: aidon läsnäolevaa ja kaikissa kääteissään mykistävän mukaansatempaava. Laivan pieteetillä kopioitu luksus mattojen hitaasti vettyvistä kuoseista aina varustamon logoilla koristeltuihin astiastoihin asti välittyy erehdyttävän välittömästi. Väritoisto on komeaa, yksityiskohdat kohdillaan ja itse sisältökin kaiken teknisen vaivan arvoista.

Ääni

Ääniraita elää väkevästi mukana tunnelmissa. Ykkösluokan salongin ilmava eleganssi, alakansien sykkivä elämä, kunnioitusta vaativa jäävuori ja tätä seuraava päälle huokuva vesi ja laivan kuolinkorinat välittyvät kaikki rikkaasti kotikatsomoon. Dialogi pysyy kaikein aikaa välittömän selkeänä, mutta elävänä. Tekstityksessä vilahtaa pari harmintonta roskaa, ml. työversiosta kertova ”removed two spaces”.

Ekstrat

Kattavasti suomeksi tekstitettyjen lisukkeiden kattaus on sekin ensiluokkainen. Itse 4K-elokuvalevyltä löytyy tutut kolme kommenttiraitaa: ohjaajan kommenttiraita, tekijöiden kommenttiraita sekä historioitsijoiden Don Lynch ja Ken Marshall kommenttiraita. Myös boksin kakkoslevyltä löytyvä elokuvan HD-versio tarjoaa samat kommentiraidat.

Varsinaiselle ekstralevylle on pakattu kaksi muisteluhenkistä making of -dokumenttia (yht. 100 min.), pseudotieteellinen tutkielma laivan uppoamisesta (42 min.), erinomainen sarja viimeisteltyjä poistettuja kohtauksia ohjaajan kommentein (57 min.) ja koosteet kuvausten teknisistä jipoista (69 min.), kuvauksista oikealla hylyllä (16 min.), esivisualisoinneista (3 min.), tehosteista (8 min.), hupailusta lavasteissa (18 min.) ja trailereista (8 min.). Sokerina pohjalla vielä Celine Dionin musiikkivideo ja kuvagalleria. Kolmella levyllä. (IJ)
12/01/2024

Traileri

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy