Yli 10 800 arvostelua
Uusia arvosteluita tuon tuosta.
Kaikki parhaat.
DVD

Valkoinen peura

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Tekniset tiedot

Formaatti: DVD
 
Vuosi: 1952Kesto: 65 minuuttia
Julkaisija: FInnkinoKuva:
1.33
Ääniraita: Dolby Digital Mono
 
Ikäraja:
(3)
Sallittu kaikenikäisille. Ennen vuoden 2012 ikäraja­merkintä­uudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 3 vuotta.
VET: A-4089 EAN: 6415018627936

© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat julkaisijalle (FInnkino) ellei toisin mainita.

Elokuva

Val­koi­sen peu­ran odo­tet­tu DVD-en­si-il­ta jättää yllättäen hie­man kit­kerän sä­vyn.

Val­koi­sen peu­ran odo­tet­tu DVD-en­si-il­ta jättää yllättäen hie­man kit­kerän sä­vyn. On mentävä li­ki vii­si­kym­mentä vuot­ta taak­sepäin löytääk­seen sel­keää suo­ma­lai­sen elo­ku­van kan­sainvä­listä me­nes­tystä. Eikä mistään kas­sa­mag­nee­tis­ta tar­vit­se pu­hua, vaan elo­ku­vas­ta, jo­ka ai­heut­ti kes­kus­te­lua ul­ko­mais­ten krii­ti­koi­den ja elo­ku­vay­leisön pa­ris­sa. Jos ver­tai­lu­koh­dak­si ot­taa Ruot­sin ja Tans­kan, näi­den naa­pu­ri­mai­den eo­ku­va­tuo­tan­toa tun­ne­taan maail­mal­la ai­van eri ta­val­la.
A­ki Kau­rismäen elo­ku­vat ovat jää­neet lo­pul­ta ai­ka pie­nen pii­rin kult­ti­ka­mak­si. Val­koi­nen peu­ra on edel­leen ylittämätön.
Val­koi­nen peu­ra ylittää gen­rea­ra­jo­ja kau­hus­ta fan­ta­siaan, ero­tiilk­kaan ja wes­ter­niin tai oi­keam­min loi nort­her­nin. Mu­siik­ki­kin kuu­los­taa kuin sa­maan ai­kaan edel­leen suu­res­sa suo­sios­sa ol­lei­den MGM:n Tar­zan-fi­meiltä.
Ta­ri­na on piir­ty­nyt myös kan­sal­li­seen ta­jun­taan. Ve­revä, pistävä­silmäi­nen ja ek­soot­ti­sen eroot­ti­nen Mir­ja­mi Kuos­ma­nen hou­kut­te­lee La­pin tun­tu­reil­la mie­hiä tur­mioon. Ih­mis­su­si­ta­ru­jen suo­ma­lai­nen ver­sio miel­lyttää en­nen kaik­kea sik­si, että val­koi­nen po­ro on hy­vin oma­peräi­nen ja ru­nol­li­nen hah­mo, kos­ka se ei sisällä it­sestään selvää vä­ki­val­tai­sia luon­toa.
Tässä on edel­leen kaik­kien ai­ko­jen Lap­pi-ai­hei­nen elo­ku­va. Vaik­ka poh­joi­nen tar­joaa uh­keaa vä­ri­lois­toa vuo­den ympä­ri, mus­ta­val­koi­nen ku­va te­kee par­hai­ten kun­niaa maa­kun­ta­mai­se­mal­le: juu­ri missään ei näe näin rau­hoit­ta­via, peh­meitä tun­tu­rien muo­to­ja ja ku­ru­jen pai­nan­tei­ta.
Sinänsä elo­ku­van ajoi­tus oli loo­gi­nen. En­nen tois­ta maail­man­so­taa Pet­sa­mon nik­ke­li­toi­min­ta ja Lii­na­ha­ma­rin sa­ta­ma lisä­sivät poh­joi­sen yh­teis­kun­nal­lis­ta mer­ki­tystä. So­dan jäl­keen alet­tiin ra­ken­taa uu­des­taan sak­sa­lais­ten tuo­hoa­mia lo­ma­ky­liä, ja Yrjö Ko­kon Lap­pi-ai­hei­set ro­maa­nit nou­si­vat best­sel­le­reik­si. Ruot­sa­lai­sil­la ei vas­taa­vaa Lap­pi-fi­lo­so­fiaa ole­kaan. Ai­ka har­va mat­kaa poh­joi­seen, kun se tun­tuu ole­van puo­lel­le Suo­mel­le vuo­tui­nen eli­neh­to. Val­koi­nen peu­ra sym­bo­loi hie­nos­ti tätä tun­net­ta.
K­rii­tik­ko Han­nu Björk­bac­ka te­ki ar­vos­te­lun jul­kai­sun jäl­keen mie­len­kiin­toi­sia si­vu­huo­mioi­ta: res­tau­roi­tu Val­koi­nen peu­ra nähdään 74 mi­nuut­ti­se­na So­dan­kylän fes­ti­vaa­leil­la 2010. Sen si­jaan tämä Finn­ki­non dvd-jul­kai­su ei ole en­tisöi­ty ko­pio (Björk­bac­ka tar­kis­ti asian Finn­ki­nol­ta ja senhän huo­maa var­sin­kin al­ku­jak­sos­sa) ja on lisäk­si vain 65 mi­nuut­ti­nen. Elo­ku­va kiin­nos­taa Björk­bac­kaa sik­si­kin, että miespääo­san Ka­ler­vo Nis­silä on ko­toi­sin Käl­viältä (ny­kyi­sin Kok­ko­laa) ja elä­ke­vuo­si­naan asui Kok­ko­las­sa ja oh­ja­si muun muas­sa Björk­bac­kaa en­simmäi­sessä har­ras­ta­ja­roo­lis­sa Tu­zen­bac­hi­na An­ton Ts­he­ho­vin näy­telmässä Kol­me si­sar­ta.
Jois­sain läh­teissä il­me­nee, että jo­pa Ma­lick, Gil­liam ja Ken Rus­sell oli­si­vat eri ai­koi­na yrittä­neet käyn­nistää uus­ver­sio­ta, mut­ta eivät oli­si saa­neet oi­keuk­sia. Tätä ei Björk­bac­ka ole saa­nut tar­kis­tet­tua luo­tet­ta­vil­ta, riip­pu­mat­to­mil­ta ta­hoil­ta.
Björk­bac­kan mie­lestä jo­pa Ren­ny Har­lin te­kee The Long Kiss Good­night -e­lo­ku­van­sa aloit­ta­vas­sa al­ku­koh­tauk­ses­sa, jos­sa Gee­na Da­vis koh­taa tiellä peu­ran, kun­niaa Val­koi­sel­le peu­ral­le ja Mir­ja­mi Kuos­ma­sel­le.
Uus­ver­sio on taas vi­reillä. Ul­ko­mai­sia ra­hoit­ta­jia on saa­tu osa­tuot­ta­jik­si ja nyt Suo­mes­sa­kin nä­kyi­si jo vih­reää va­loa. Pe­ter Lind­holm aloit­tai­si näillä nä­ky­min ku­vauk­set kesällä 2011. Pet­films lä­het­ti Björk­bac­kal­le sähkö­pos­tia 29. huh­ti­kuu­ta (ei al­le­kir­joit­ta­jaa):"Ter­ve. On vih­doin ete­nemässä. Aiem­min oli­sim­me jo teh­neet uu­den ver­sion mut­ta Suo­men ra­hoi­tus­ku­viot ovat jos­tain syystä estä­neet uu­den ver­sion te­ke­mi­seen. Ul­ko­mail­ta olem­me saa­neet si­tou­tu­nei­ta osa­tuot­ta­jia jo vuon­na 2008. Nyt asiat näyttää ole­van kun­nos­sa myös Suo­mes­sa, mut­ta kos­kaan ei kan­na­ta ol­la var­ma en­nen kuin ku­vauk­set ovat käyn­nissä. Me aiom­me aloit­taa ku­vauk­set 2011 kesällä ja jos sil­loin taas on Suo­mes­sa on­gel­mia niin siirräm­me Suo­men kaik­kien ai­ko­jen me­nes­ty­neimmän elo­ku­van toi­sen maan tuo­tan­nok­si. On­nek­si nyt näyttää siltä et­tei tar­vit­se tehdä näin".

Kuva, ääni & ekstrat

Jopa ihmeen tarkka ja kauniisti harmaan eri sävyjä toistava kuva. Tyypilliseen tapaan alkupuolella roskainen ja vertikaalisista halkeamista hieman kärsivä kuva, mutta joka tapauksessa myönteinen yllätys. Ääniraita soi kohtuullisen selvästi. Sodanjälkeinen filmimateriaali oli pahamaineisen kehnoa. Ääniraita on suttuinen ja epäselvä. Ekstroissa trailereita. (PS)
23/04/2010

Etsitkö tärppejä?

Jos pidät tästä elokuvasta saatat myös olla kiinnostunut näistä. Lisää samojen tekijöiden elokuvia löydät klikkaamalla tekijän nimeä edellä.
© Heinäpään Viestintä Oy ja MetaVisual Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu.
Toteutus:MetaVisual CMSSuunnittelu:MetaVisual OyMobiiliversioNormaaliversioKirjaudu sisään© 2000 - 2024 Heinäpään Viestintä Oy, MetaVisual Oy