Skopje 1941.
Skopje 1941. Saksalaisjoukot marssivat kaupunkiin. Kyläläisten elämä muuttuu silmänräpäyksessä. Rohkeimmat kansallismielisistä, partisaaniliikkeen soturit, kehittävät suunnitelmaa saksalaisia vastaan. Kummastellen kaikkea, elokuvan omanatuntona toimii nuori Zoran (David Todosovski).
Natsien johtava upseeri Hans (Mikko Nousiainen) valtaa juutalaisherrojen lukaalin, kaupungin hienoin talo kuuluu miehittäjille, alueellinen hallinta on osoitettava kaikilla sektoreilla. Elokuvan historiaan asetettuna poikkeuksellisen ystävällisenä esittäytyvä Hans palkkaa naapurista rouvan kotitöihin. Natsin ei sovi nurkkia siivota, soppia keitellä.
Jatkuvasta moraalipainista huolimatta, Zoranin äiti Lica (Lucija Serbedzija) suostuu aputoimiin vaikka yhteistyösopimus ei lähipiirin silmissä suurta suosiota kerääkään. Oman perheen mielestä läheinen kanssakäynti arjalaismiehittäjän kanssa näyttäytyy muunakin kuin pelkkänä uhrauksena.
Uhrauksia vapaudelle on asetelmaltaan varsin toimiva sota-aikaan sijoitettu pienimuotoinen draama, käsikirjoituksen pohja on tuttu monista olosuhteista ja tilanteista. Rade Serbedzijan yhdessä poikansa Danilon kanssa ohjaama elokuva on selvänäköinen mikrohistoria, aiheen voi sijoittaa mihin tahansa kärsimyksen, vaikeiden valintojen täyttämään maailmantilanteeseen. Uhrauksia vapaudelle käsittelee — alkoholin voimalla, kuten sodassa niin usein — vaikeita perheensisäisiä valintoja ja traumoja. Serbedzijat eivät osoittele, he jättävät uhraajat tuomitsematta.
Elokuvan kansainvälisyys on samassa sen pienimuotoinen ongelma. Eri valuutoin tuettu teos on kansainvälisyyttään levällään. On täysin turha väittää, etteivätkö monenlaiset kielimuurit vaikuttaisi, henkilöohjaus ontuu monilta kohdin. Hahmojen teot ja toiminnat eivät ole täysin tasapainossa. Rehellisyyden nimissä, suomalaista näyttelijätyön laatua väheksymättä, Mikko Nousiainen ja Antti Luusuaniemi hymyilevinä natseina vaikuttavat maitopojilta, typeriltä tuotannollisilta valinnoilta.
Makedonian Oscar-ehdokkaaksi päätynyt Uhrauksia vapaudelle sai Suomen teatteriensi-iltansa 7. lokakuuta 2016. (VA)