DVD - Arvostelu

Blade Runner – viiden levyn erikoisjulkaisu DVD arvostelu kansi

Blade Runner – viiden levyn erikoisjulkaisu

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Mistä muusta elokuvasta on haluttu nähdä näin monta eri leikkausta? Ja myös saatu. Erikoisjulkaisu sisältää peräti viisi eri versiota Blade Runnerista. Komeampina kuin koskaan.

Kaikkien aikojen paras science fiction –elokuva perustuu genren suuren kirjailijan - Philip K. Dickin - lyhyehköön romaaniin ”Do Androids Dream of Electronic Sheep?”.

Ihmisyyden ytimessä liikutaan. Suuryhtiö on jumala ja keinoihmiset jumalan lapsia. Kun pääandroidin viimeinen käyttöpäivä laukeaa, hän armahtaa päähenkilön. Symboliikkaa, jos missä.

Julkaisun mielenkiintoisin anti löytyy työkopiosta, joka sisältää muutamia ennen näkemättömiä ratkaisuja. Myös alkuperäistä kansainvälistä teatteriversiota on ollut mahdotonta nähdä vuosiin, jollei ole omistanut liki 25 vuoden takaista VHS-kasettia.

Tässä taitaa olla ylittämätön, kaikkien aikojen DVD-tuote.

Suurin ilonaihe on audiovisuaalinen. Ridley Scott uhrasi avustajineen seitsemän vuoden työn työstäessään jokaista versiota mahdollisimman autenttisiksi.

Tuskin koskaan on klassikkoelokuvaa kohdeltu videolla yhtä kaltoin. Ensimmäinen DVD-versio teki sivureunoihinsa mustat palkit, vaikka takakansi kertoi kuvan olevan anamorfisen, eikä tarkkuus ollut muutenkaan rapoinen. Nyt kuvakohina ja rakeisuus on siivottu minimiin käyttämällä alkuperäistä negatiivia. Videomaailman eteenpäin menoa kuvaa hyvin se, että kolmen eri version pakkaaminen yhteen levyyn tuo paljon paremman kuvan kuin noin kymmenen vuotta sitten pakatulla yhden elokuvan levyllä.

Ennen kaikkea vanha Dolby Surround on miksattu kuuden kanavan masterista DD5.1:ksi. Nyt on iskua, suvantoa ja harmoniaa. Jopa Vangeliksen mielipidehajontaa aiheuttava musiikki soi jopa taivaallisin soundein.

Julkaisu sisältää vuoden 2007 ja 1992 ohjaajan versiot, 1982 amerikkalaisen teatteriversion, 1982 kansainvälisen version (muutama sekunti väkivaltaa leikattiin) ja ensimmäisen työkopion. Ekstroihin on tallennettu kolme kommenttiraitaa, ohjaajan lyhyet introt kaikille versioille, 134 ja 214 min. dokumentit, kahdeksan hienoa tuotantopiirrosta postikortteina ja ohjaajan kirje. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Ridley Scott
Pääosissa: Harrison Ford Rutger Hauer Sean Young Edward James Olmos
Tarina: Hampton Fancher David Webb Peoples Philip K. Dick
Kuvaus: Jordan Cronenweth
Musiikki: Vangelis

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1982Kesto: 112 minuuttia
Julkaisija: WarnerKuva:
Anamorfinen 2.39
Ääniraita: Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 90210EAN: 7321946208354

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään