Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Standard Operating Procedure

 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Abu Ghraibin vankilan tapahtumia ruotiva dokumentti valottaa tapahtumia paikalla olleiden sotilaiden, vankilanjohtajan ja tapauksen tutkijan haastattelujen kautta. Runsaasti autenttisia valokuvia ja videoita hyödyntävä dokumentti kertoo ihmisarvoa alentavista rituaaleista häiritsevän välittömästi, mutta ei pääse lopulliseen selvyyten niiden taustoista.

Haastateltujen sotilaiden silmiin katsoessa on vaikea sanoa miksi kukin heistä alunperin otti osaa toimiin - oliko takana ylempää tullut käsky vai kieroutuneen toverin mielihalujen tyydyttäminen? Todennäköistä lienee, että ilmapiiri oli jos ei suoranaisesti tekoja kannustava, niin ainakin välinpitämättömän otollinen niille. On myös vaikea välttyä häiritsevältä tunteelta, että osa sotilaista nautti teoistaan, sen verran hymyssä suin ja peukut pystyssä he vanhoilla videoilla esiintyvät, ja myös haastattelussa kiemurtelevat. Silti hurjin totuus taitaa olla, kuten yksi haastatelluista asian esittää, ettei itse kidutuksista ole kuvia. Kuvissa näytetään vain "pehmitystä", kun taas varsinainen kidutus tapahtui kuvien ulkopuolella.

Dokumentin positiivinen sanoma on kuitenkin se, että tekemällä tehty sota terrorismia vastaan ei enää ole kaikkivoipa ja soraäänet hiljentävä mahtiargumentti.

Autenttisia videoita ja valokuvia, sekä haastattelupätkiä ja tyyliteltyjä dramatisointeja hyödyntävä kuva edustaa materiaalin rajoissa sangen hyvää videotasoa. Danny Elfmanin musiikilla tahditettu ääniraita toistaa puheen moitteitta ja tehostaa dokumentin ahdistavaa tunnelmaa paremminkin kuin olisi tarve.

Runsaissa ekstroissa hyvä ohjaajan kommenttiraita, mielenkiintoinen sarja poisleikattuja haastatteluita (26 min.), sarja pidennettyjä haastatteluita (112 min.), traileri ja erinomaiset koosteet ohjaajan kyselytunnilta (11 min.), lehdistötilaisuudesta (32 min.) ja Berliner Zeitungin järjestämästä paneelikeskustelusta (45 min.). Näistä etenkin paneelikeskustelu osoittautuu myönteiseksi yllätykseksi tarjoten tiiviin analyyttisen kolmevarttisen aiheen tiimoilta. Ekstroja ei ole tekstitetty suomeksi. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Errol Morris
Pääosissa: Megan Ambuhl Graner Christopher Bradley Javal Davis Sarah Denning Robin Dill
Kuvaus: Robert Chappell
Musiikki: Danny Elfman

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2008Kesto: 116 minuuttia
Julkaisija: SonyKuva:
MPEG-4 AVC 2.40*
Ääniraita: Dolby True-HD 5.1
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 207849EAN: 5051160243078

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Sony) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään