4K/UHD - Arvostelu

4K UHD arvostelu kansi

Predator

Predator - saalistaja 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Vanha kunnon rastafari saapuu ulkoavaruudesta aina silloin, kun videoformaatti uudistuu. Predator on siitä harvinainen toimintaelokuva, että se piti ensin nähdä teatterissa, sitten vuokrata VHS:nä, ostaa VHS:nä, saada leikattuna DVD:nä, leikkaamattomana DVD:nä, BD:nä ja vihdoin 4K:na. Ainoastaan 3D taisi jäädä välistä. Ja taisin tämän näiden muutosten välissäkin muutaman kerran katsoa. Eipä ole kokemus kuluva.

Predator onkin yksi kaikkien aikojen parhaita scifi-actioneita ja samalla kotiteatterielokuvia. Samalla se on paras Arnold Schwarzenegger -elokuva. Harva rymistely kestää lukemattomia uusia katselukertoja, ja aina vain kotikatsomoon saa vierelleen tuttua seuraa.

Lämpökameramaiset subjektiiviset otokset kuvattiin Predatorin silmin, eikä tehokeino ole menettänyt yhtään viehättävyyttään.

Stan Winstonin luoma otus ei ole mikään Alien-klooni, vaikka toisin on väitetty. Jos elokuvan näkee ensimmäisen kerran, tavoittaa Ray Bradburyn kiteytyksen scifitarinoiden ensimmäisestä vaatimuksesta. Täytyy saavuttaa nk. sense of wonder lukijan ja katsojan sisimmässä. Predator täyttää tämän vaateen.

En ole törmännyt 4K-levyyn myymälöissä, mutta ainakin nettikaupoista se löytyy suomi-tekstein.

Tarkka uusi kuva ei välttämättä tee koko ajan oikeutta Predatorille, sillä John McTiernanin parhaat ohjaukset ovat olleet pahamaineisen rakeisia videoaikakauden muutoksissaan. Varsinkin alkupuolella värisävyt ovat perin tummia ja varjot dominoivat kuvailmaisua. Kun päästään itse asiaan, tämä uusi versio on totta kai kaikkien aikojen paras, vaikka 4K paljastaa BD:tä helpommin muutamia kömpelöitä tehosteita, keinotekoisesti lisättyjä svuverhoja ja tietysti näyttää herkän filmin tuovan rakeen sellaisena kuin se alkuperäisselluloidilla liki pitäen näyttikin. Suolenpätkien vaikutus kasvoi jo BD:llä siinä määrin, että katsoja alkaa miettiä, milloin toimintaelokuvien tarpeisiin aletaan tuottaa erityisiä hajuraitoja. Ikäraja on tosin laskenut 16 vuoteen.

Ääniraidasta on vaikeampi löytää uutta ihailtavaa. Kaikki toimii kuten pitääkin.

Laitos sisältää myös BD-levyn. Mukana on 4K:lla ohjaajan kommenttiraita ja tekijöiden tekstiraita. BD:llä on puolestaan vanhat tutut edellä mainittujen lisäksi: 88 min. dokumentit, kolme poistettua kohtausta (n. 5 min.), faktaruudut otuksesta, traileri ja kuvagalleria. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: John McTiernan
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger Carl Weathers
Tarina: Jim Thomas John Thomas
Kuvaus: Donald McAlpine
Musiikki: Alan Silvestri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1987Kesto: 107 minuuttia
Julkaisija: FoxKuva:
2160 p 1.85*
Ääniraita: DTS HD MA5.1
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
VET: 94922EAN: 7340112745158

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Fox) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään