Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Perjantai 13.

Friday the 13th 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Perjantai 13. päivä ei aloittanut slasher-lajityyppiä, mutta oli yksi keskeisiä pioneerihankkeita. Se tehtiin USA:ssa, halvalla, tuntemattomilla näyttelijöillä ja kekseliäiden tehosteiden voimalla. Ihme kyllä, nostin elokuvan nyt neljän tähden luokkaan genressään nuorison kirkuessa vieressä antaumiuksella. Osa ei uskaltanut tätä edes kokonaan katsoa.. Toisin sanoen elokuva on kestänyt aikaa hyvin.

DVD-kannesta selvisi aikoinaan, että ugreilla on harhaluulo siitä, kuinka puukko on tarkoitettu puun vuolemiseen. Teräväpiirtoversioon edetessä Bowie-veitset ovat jääneet ja Jasonin jääkiekkomamaski on tullut tilalle, vaikka kyseisen symbolin vuoro oli lopulta vasta jatko-osissa. Itse Jasonin rooli jäi nimittäin takaumiin ja yhteen shokkikohtaukseen.

Vuosi on 1958, ja amerikkalaisen Crystal Lake -leirikeskuksen pariskunta joutuu väkivallan kohteeksi. Nuoret joutuvat samaan pinteeseen 25 vuotta myöhemmin.

Tom Savini loi kannuksiaan tehosteissa, ja Kevin Bacon saa tuntea, miltä nuoli tuntuu kenttävuoteen läpi. Suomessa olisi käytetty hetekaa.

Kuva näyttää välillä edelleen rakeiselta ja pehmeältä sisäkohtauksissa, mutta parannus DVD-versioon on huomattava. Ulkokohtaukset piirtyvät jopa yllättävän terävinä. Ääniraita soi aiempaa tarkemmin ja muhkeammin. Hitchcockin Psykosta lainatut viulunvetäisyt ja Tappajahain tapaan toistuvat lyhyet teemat tuntuvat selkärangassa. Ekstroihin on tallennettu 93 min. dokumentit, 8 min. uudelleen tuotettu kohtaus, kommenttiraita ja traileri. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Sean S. Cunningham
Pääosissa: Betsy Palmer Adrienne King Jeannine Taylor Robbi Morgan Kevin Bacon
Tarina: Victor Miller Ron Kurz
Kuvaus: Barry Abrams
Musiikki: Harry Manfredini

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1980Kesto: 95 minuuttia
Julkaisija: WarnerKuva:
1080p 1.85*
Ääniraita: Dolby Digital TrueHD5.1
 
Ikäraja:
(18)
Kielletty alle 18-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 18 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 5051895022320

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään