Kino - Arvostelu

Voi veljet, missä lienet?

Preston Sturgesin hienossa 40-luvun filmissä Nauru kahleitten takana Joel McCrea esittää menestynyttä elokuvaohjaajaa, joka ”valveutuu yhteiskunnallisesti”, kyllästyy tekemään rillumareita ja haluaa kuvata ”armotonta realismia”. Tekeillä on tarina nimeltä O Brother, Where Art Thou?

Vihdoin projekti toteutuu, sillä Coenin veljekset ovat napanneet Sturgesin nimi-idean omaan filmiinsä. Mutta tuloksena on nytkin jotain muuta kuin lamakauden todellisuutta. Voi veljet, missä lienet? on kepeä veijarikomedia, ei yhtä fiksu kuin Sturgesin, mutta näppärä Syvän Etelän roadmovie kuitenkin.

George Clooney, John Turturro ja Tim Blake Nelson näyttelevät Mississippin kahlevankeja, jotka ottavat jalat alleen, kun vartijan silmä välttää. Sokea resiinamies antaa karkulaisille kyydin ja esittää heille ennustuksen, joka pian alkaa toteuttaa itseään.

Joel ja Ethan Coen eivät mainitse Sturgesia innoittajana elokuvansa alkuteksteissä, mutta kylläkin suureellisesti Homeroksen, jonka Odysseukseen juttu kuulemma perustuu. Matkallahan ollaan kaiken aikaa, profetioita kuullaan ja seireenitkin houkuttelevat, mutta eiköhän klassisten nimien pudottelu ole vain veljesten keino ankkuroida höyhenenkevyt, lempeä ja aurinkoinen hassuttelu edes jotenkin maan kamaraan, ettei hyväntuulen puuska veisi sitä kokonaan.

Amerikan pastoraali

Coen Brothereiden näkemänä pulakausi on kuin amerikkalainen pastoraali, voi veljet! Aurinko paistaa aina, viljapellot kultaavat teiden varsia, uskovaisten enkelikuoro ottaa upotuskasteita ja iltanuotiolla rämpyttää musta mies kitaraansa. Varjoja polulle tuo Ku Klux Klanin yöllinen rituaali, petollinen huijarisaarnaaja ja kannoilla kulkeva hirttoköysi.

Puutetta ja hökkeleitä vain vilautetaan, mutta sekin kääntyy äkkiväärästi komediaksi. Karkurikaverimme osallistuvat reissullaan jopa gangsteri Baby Face Nelsonin pankkiryöstökeikalle. Ja letkan jatkoksi tempautuva musikantti poimitaan teiden risteyksestä, jossa hän juuri on Robert Johnsonin legendan tavoin myynyt sielunsa paholaiselle…

Voi veljet, missä lienet? on myös Coenin varoitus amerikkalaisille äänestäjille. Massamedia ja markkinointi ovat tarinassa vahvasti tulossa mukaan politiikkaan. Kuvattu valtataistelu istuvan kuvernöörin hölmöilyn ja haastajan kavalan äärioikeistolaisuuden välillä vertautuu jälkiviisaasti demokraattien ja republikaanien vaaliasetelmiin farssiksi levähtäneessä Yhdysvaltain presidenttipelissä.

Tärkeänä kerronnan kuljettajana toimii aikakauden aito tai sitä myötäilevä musiikki. Päätösjuhlien yllätysesiintyjä on köyhän miehen, pulakauden, Z Z Top! (HB)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Joel Coen Ethan Coen
Pääosissa: George Clooney John Goodman John Turturro
Tarina: Homer Ethan Coen Joel Coen
Kuvaus: Roger Deakins
Musiikki: T-Bone Burnett

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Julkaisija:  
  
    

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään