Netflix - Arvostelu

A Time to Kill DVD arvostelu kansi

A Time to Kill

A Time to Kill – on aika tappaa 

Elokuva:

John Grishamin esikoisromaanin väkevä filmatisointi seuraa kattilan kiehumista Yhdysvaltojen Etelässä, missä 10-vuotiaan mustan pikkutytön kova kohtalo kaataa bensaa pinnan alla kytevän rotuvihan päälle.

Pitkä, mutta komean napakasti näytelty tarina koettelee oman käden oikeutta rakastavan isän ja yhtälailla hirmutekoihin taipuvan valkoisen roskaväen kautta. Vaakakuppia asetellaan oikeudessa, missä perheen isän (Samuel L. Jackson) elämä on syyttäjän (Kevin Spacey) ja persaukisen lakimiehen (Matthew McConaughey) varassa. Donald Sutherlandin tässä esittämän, kunnian kentiltä aikaa sitten tipahtaneen vanhan lakimiehen sanoin oikeus voittaa kumpi sitten jutun voittaakaan - ja tämä tekee elokuvan asetelmasta entistä kiehtovamman.

Elokuva on myönnettävästi laskelmoiva ja monet sen käänteistä voi mieltää kliseiksi, mutta akateemisen ajatusleikin sijaan tarina maistuu iskevältä elämältä. Kiitos tästä kuuluu paitsi näppärälle käsikirjoitukselle myös, ja ehkä ennen kaikkea, tarinan taidokkaalle kuljetukselle ja upeille näyttelijäsuorituksille. Samuel L. Jakson on mies omassa roolissaan ja samaa voi sanoa myös Matthew McConaugheystä, joka vakuuttaa tässä aivan samassa määrin kuin vuosia myöhemmin ilmestyneessä hieman samanhenkisessä trillerissä "Lincoln Lawyer".

Yksi elokuvan kantavista voimista on sen kyky asetella napakasti kaksi kapeaa näkökulmaa vastakkain ja näyttää tästä lähes vääjäämättömästi käynnistyvä väkivallan ketju, joka tuntuu lopulta pelottavan uskottavalta. Kaksijakoiselle elokuvalle osuvasti kun tarinan loppupiste jättää epäilyksiä. McConaughey saa koskettavan palavan loppupuheenvuoron ja lyhyellä epilogilla luodaan uskoa parempaan tulevaisuuteen, mutta samalla jää kalvava epäilys siitä, että väkivallan ketju ei päätykään tähän. Tapahtumaketjun aikana sytytetyt roihut ja oman käden oikeuteen kannustava ennakkotapaus eivät nimittäin saa tässä sellaista loppusineettiä, että elokuvan hahmojen voisi kuvitella nukkuvan yönsä hyvin. Ja sama havainto tuntuu toistuvan myös oikeassa elämässä aina aika ajoin maailman uutisia seuratessa.

Virheettömän komeasti luotu audiovisuaalinen kuosi vetää vaivatta mukaansa tuskanhien ja viskin kevyesti marinoimaan tarinaan. Oikeall kuvasuhteella armoitettu kuva on myös kiitettävän terävä, ja ääniraita roikkuu hahmojensa jokaisessa vuorosanassa kuin peläten ulkona kasaantuvaa väkijoukkoa. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Joel Schumacher
Pääosissa: Matthew McConaughey Sandra Bullock Samuel L. Jackson Kevin Spacey Donald Sutherland Oliver Platt Charles S. Dutton Kevin Sutherland Ashley Judd
Tarina: John Grisham Akiva Goldsman
Kuvaus: Peter Menzies Jr.
Musiikki: Elliot Goldenthal

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1996Kesto: 149 minuuttia
Julkaisija: NetflixKuva:
2.35
  
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
    

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Netflix) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään