Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Rush

 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Rush kiilasi itsensä sisäkautta autourheilun klassikoiden, Grand Prix’n (1966) ja Le Mansin (1971), joukkoon. Vuoden 1976 F1 Grand Prix sisälsi jo itsessään kreikkalaisen draaman kaaret. Onneksi käsikirjoittaja Peter Morgan osasi taltuttaa nikiulaudamaiseen tapaan kunnianhimonsa, kun lopputulos sitä vaati.

1970-luvulla F1:ssä oli vielä menoa ja lentoa, kun nykyään laji on suorastaan tylsyyden huipentuma. Onneksi paluutta entiseen ei ole, sillä kuskeja kuoli joka kauden aikana useita.

Niki Lauda ja James Hunt aloittivat teerenpelinsä jo nuorina untuvikkoina F3-sarjassa. Kuten aina autourheilussa molemmat tulivat varakkaista kodeista, mutta heidän tapauksissa papat eivät maksaneet laskuja. Muuten mies olivat toistensa vastakohtia. Hunt oli komea playboy ja eli samaan tapaan kuin aikansa Faces-yhtye. Lauda puolestaan ei ajanut intohimolla, vaan kylmällä järjellä.

Juonenkäänteitä riitti tarpeeksi todellisuudesta, eikä niitä tarvinnut keksiä. Moni autourheilua seuraamatonkin muistaa Laudan ihmeellisen paluun radalle heti, kun palovammat antoivat myötä. Ihan kaikki eivät kuitenkaan muista, millaista jännitettä tapaus antoi taistelulle maailmanmestaruudesta.

Paljon arvoa on annettava sille, että julkisuutta kaihtava Niki Lauda tunsi käsikirjoittajan ja auttoi tämän lisäksi myös näyttelijä Daniel Brühliä neuvoillaan. Kuvaavaa on, että elokuva ei suinkaan ole minuuteistaan huolimatta ylipitkä, vaan lopputulokseen vaikuttaneiden lista jatkuu lopputeksteissä liki loputtomiin.

Tästä vastakkainasettelusta on sitten luotu mukavan suoraviivaista ja toimivaa draamaa. Roolitus onnistui nappiin, mutta myös ohjaaja Ron Howard osasi välttää kliseitä ainakin rimaa hipoen. Symboliikkaa käytetään taiten, kun naisten kanssa könyämistä rinnastetaan moottorin venttiilien toimintaan, Hunt näprää hermostuessaan zippo-sytkäriään ja musiikki muun aikalaismateriaalin tapaan tukee tunnelmaa. Tuskinpa yhdysvaltalaisena ohjaaja Howard tiesi paljonkaan formuloista saati aikansa bändeistä kuten Slade, Mud tai Thin Lizzy.

Laadukas kuva ja ääni. Mukana oleva DVD-levy kalpenee rinnalla. Ekstroissa on 12 min. poistettuja kohtauksia ja 50 min. dokumentteja. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Ron Howard
Pääosissa: Daniel Brühl Chris Hemsworth
Tarina: Peter Morgan
Kuvaus: Anthony Dod Mantle
Musiikki: Hans Zimmer

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2013Kesto: 122 minuuttia
Julkaisija: Future FilmKuva:
1080p 2.35*
Ääniraita: DTS-HD MA5.1
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 6416548574431

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Future Film) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään