DVD - Arvostelu

Conan barbaari – 2 Disc Special Edition DVD arvostelu kansi

Conan barbaari – 2 Disc Special Edition

Conan the Barbarian – 2 Disc Special Edition 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Conan barbaari on sword and scorcery -genren paras elokuva jo uusintajulkaisujen suuren määrän todistamana. Teräväpiirtolevyä odotellessa myös kahden levyn erikoisjulkaisu pystyy tarjoamaan hieman parempaa antia liki loputtomalta tuntuvassa tuotantoautomatiikassa.

Weird Tales –lukemistossa 1930-luvulla seikkaillut Robert E. Howardin Conan sijoittui hämmentävästi ihmisen esihistoriaan, joka kirjailija Michael Moorcockin mukaan sisälsi ihmiskunnan historiaan 3000 vuoden aikana sisältäviä tapahtumia, kulttuuria ja politiikkaa. Cthulhu-mytologiastaan tunnettu kollega H.P. Lovecraft varoitti syystä Howardia, ettei tämän tule käyttää tunnettuja nimiä ja luoda niistä anakronismeja. Howard vähät välitti, ja tämä osaltaan lisää hyperborealaisen mytologian viehätystä. Mukana on vaikutteita esihistoriasta egyptiläiseen, arthurilaisesta persialaiseen ja hunnien sekä mongolien kulttuuriin. Kuvaavaa on, että vain osa vaikutteista edustaa puhdasta historiaa. Howardille myös myytit ja sadut olivat osa todelisuutta.

Mutta vasta Hollywoodin käsissä tästä kaikesta tuli yhteistä populaarikulttuurin tietoisuutta siinä missä Tarzan tai Teräsmies. Arnold Schwarzenegger pyysi ohjaaja Miliusta opastamaan amatöörinäyttelijää kuin opetettua koiraa. Tyyli toimi niin hyvin,. että Darth Vaderin äänenä tutuksi tullut hieno luonnenäyttelijä James Earl Jones pyysi itselleen samaa kohtelua. Oliko näin lopulta todellisuudessa on epävarmaa, mutta kaikki tyynni Jones teki yhden muistettavimmista rooleistaan lempeäkatseisena velhohallitsijana Thulsa Doomina.

Uusi SE-versio tarjoaa aavistuksen tarkemman ja erottelukykyisemmän kuvanlaadun verrattuna vuosien takaiseen yhden levyn SE-laitokseen. Varsinkin ongelmallisimmat, pimeässä ja luonnonvalossa toteutetut kohtaukset näyttävät aiempaa kohinattomammilta ja rakeisuuskin on vähentynyt. Nyt mukana on muhkea DTS-raita, mutta sen luoma ero ei ole desibelejä lukuunottamatta kovin suuri.

Ektsrat ovat valtaosaltaan vanhoja tuttuja, mutta Conan – the Rise of a Fantasy Legend (22 min.) on uusi dokumentti, jossa pääasiassa sarjakuvantekijät kommentoivat ilmiötä. Nyt nähdään muös aiemmin kaivatuiksi jääneitä Frank Frazettan kuvituksia ja Weird Tales –lehden kansia. Myös Howardia kuvataan persoonana aiempaa tarkemmin. Muita ekstroja: ohjaajan ja Schwarzeneggerin kommenttiraita, tehostevertailu, jo aiemmin nähty poistettu kohtaus, jossa Milius pitää liskogrilliä ja trailerisikermä. 53 –minuutin dokumentista selviää, että ohjaajiksi kaavailtiin mm. Ridley Scottia ja Alan Parkeria. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: John Milius
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger Sandahl Bergman James Earl Jones Max von Sydow
Tarina: Robert E. Howard John Milius Oliver Stone Edward Summer
Kuvaus: Duke Callaghan
Musiikki: Basil Poledouris

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1981Kesto: 125 minuuttia
Julkaisija: FS FilmKuva:
Anamorfinen 2.35
Ääniraita: DTS
Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 90113EAN: 6438044150858
© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (FS Film) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään