Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Game of Thrones – The Complete Third Season

Valtaistuinpeli 3. kausi 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Valtaistuinpelin kolmas kausi tekee poikkeuksellista televisiohistoriaa. Sen taiteellinen, dramaturginen tai ammatillinen taso ei notkahda. Mutta hyperhistoriaa se edustaa omassa lajityypissään fantasiassa, missä päättymättömien tarinoiden painolasti on valtava.

George R.R. Martinin romaanisarjaan Tulen ja jää laulu ei ole edennyt oikeastaan mihinkään viiden kirjan voimalla. Se ei paljon haittaa. Imua tuntuu olevan.

Tv-sarja tulee tietysti vielä enemmän perässä. Kolmas kausi sentään sisältää toisen kirjan dramaattisimmat tapahtumat kohokohtanaan häkellyttävä ”The Rains of Castamere”. Tärkeintä on kuitenkin se, että kausi ansiokkaasti syventää koko pitkän balladin lähtökohtaa.

Martin ei syyllistynyt tolkienismiin, vaikka myös hänen lähtökohtansa on kristinuskolta haiskahtava hyvän ja pahan välinen taistelu. Avain löytyy jo kirjasarjan nimestä, mutta massiivisten tapahtumien edessä se meinaa unohtua. Kun primääriaromi haihtuu, itämainen ying ja yang –asetelma korostuu.

Ei edes nouseva uskonto eli tuli, ole kovin abosluuttinen hyvä, kaikkea muuta. Vastapooli, pimeys ja kylmä, on edelleen aikamoinen arvoitus. Edustaako se luonnon kostoa itsekkäille ihmisille kuin kreikkalaisissa taruissa ikään?

Tämän perusjuonteen rinnalla kansojen, sukujen ja yksilöiden juonittelut tuntuvat perin pieniltä. Lopulta luonto on suurempi kokonaisuus, vaikka ihmiset eräänlaisessa varhaiskeskiaikaisessa eetoksessaan pyrkivät eläinten tapaan varmistamaan ainoan heille tärkeän asian, suvunjatkamisen ja jälkeläisten hyvinvoinnin. Luonto toimii samoin, mutta kokonaisuutena, jossa lajit ja yksilöt niiden mukana joutuvat koville.

Kaiken arvoituksellisuus, mutta ei liiallinen sumeus, lisää katsojan mielenkiintoa. Tarinat kaiken lisäksi pohjautuvat yleiseen ja yleispätevään poliittiseen historiaan siten, että luultavasti kaikkialla maailmassa huomataan huikeita allegorioita.

Esimerkiksi suomalainen saattaa ajatella Pohjoisen edustavan Neuvostoliiton monikymmenvuotista puskuria, Suomea. Freyt puolestaan ovat ilmiselviä historian vapaamatkustajia kuten Sveitsi ja Ruotsi, jotka ovat vain hyötyneet muiden kansojen kärsimyksistä.

Tällaista on kunnon fiktio. Toinen jalka vatkaa mielikuvituksessa ja toinen uppoaa todellisuuden saveen.

Kuva ja ääni toistuvat moitteitta. Viidellä levyllä on kymmenen jaksoa. Ekstroihin on tallennettu kommenttiraidat, 14 min. poistettuja tai pidennettyjä kohtauksia, 39 min. dokumentit, 65 min. animoituja tarinoita suvuista ja seuduista sarjan näyttelijöiden selostuksin sekä triviaraita The Rains of Castamere –jaksoon haastatteluin ja kuvalinkein. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Useita
Pääosissa: Peter Dinklage Lena Headay Emilia Clarke Mark Addy Nikolai Custer-Waldau Michelle Farley
Tarina: George R.R. Martin

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2013Kesto: 557 minuuttia
Julkaisija: Warner Kuva:
1080p 1.78*
Ääniraita: DTS-HD MA5.1
 
Ikäraja:
(16)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 16 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 5051895252727

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner ) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään