Kino - Arvostelu

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus - 3D

The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn 

Tintti, Milou-koira ja kapteeni Haddock Spielbergin liikkeenkaappaustekniikalla toteutetussa 3D-elokuvassa
Tintti, Milou-koira ja kapteeni Haddock Spielbergin liikkeenkaappaustekniikalla toteutetussa 3D-elokuvassa

Yksisarvisen salaisuuden elokuvaversioon käsikirjoittajat yhdistelevät Hergén luoman Tintin seikkailuita kolmesta eri sarjakuvaromaanista. Kultasaksinen rapu, Yksisarvisen salaisuus ja Rakham Punaisen aarre tarjoavat aineksia Steven Spielbergin taidokkaan ohjauksen silattavaksi.

Ihan parasta Spielbergiä ei kannata odottaa. Tai ainakaan parasta Hergéä. Mutta koko perheen animaatiofantasiana elokuva-Tintti viihdyttää kestonsa verran.

Yksisarviseen on aiheita otettu vapaasti muistakin belgialaisen sarjakuvataiteilijan - oikealta nimeltään Georges Prosper Remi (1907-1983) - Tintti-kirjoista. Näin juonenkäänteisiin on saatu mukaan kertomusten harvinaisuus: naishahmo. ”Milanon satakieli” Bianca Castafiore murtaa oopperadiivan äänellään turvalasinkin.

Muistuttaako Spielbergin 3D-Tintti alkuperäistä Hergén sankaria? Tintti-puritaanien voi olla vaikea hyväksyä muuttumisleikin läpikäynyttä hahmoa. Onhan Tintti Jaska Jokusen ohella maailman kuuluisin pyöreäpäinen sarjakuvapoika.

Peter Jacksonin tuottamassa filmissä Tintti ei edestä näytä esikuvaltaan. Ehkä fotorealistisessa 3D-animaatiossa päähenkilölle ei voi laittaa silmiksi pelkkiä pisteitä? Myös Tintin kasvojen pallomaisuus on menetetty. Porkkanatöyhtöisen paperi-Tintin poskien punerrus tulkitaan elokuvassa pisamin.

Sisään seikkailuun

Tintin naamasta ei tunnista hahmon ääninäyttelijä Jamie Belliäkään. Kenties siinä on jäänteitä ensimmäisestä esittäjäehdokkaasta, Thomas Sangsterista? Vai onko hahmoon haluttu piirteitä Hergén omista lapsuuden valokuvista?

Kuitenkin myös filmin Tintti on kaikin puolin miellyttävä ja ihanteellinen salapoliisinuorukainen, jonka seurassa viihtyy. Liikkeenkaappaustekniikalla toteutettu 3D-animaatio näyttää parhaat puolensa sitten Avatar-elokuvan. Ylitodellinen maailma houkuttelee astumaan täyteläisten kuvien sisään täydelliseen seikkailuun.

Mielikuvitukselliset yksityiskohdat ja esineet tuntuvat käsin kosketeltavilta. Fantasia on rajatonta ja juuri sen Spielberg haluaa Jacksonin kanssa asettaa meille valkokankaalla näytteille.

Helpointa elokuvasta on nauttia unohtamalla Hergé. Belgialaismestari osasi sarjakuvan kiistämättömän elokuvallisuuden keskellä myös tyylitellyn pelkistämisen, vähällä kertomisen taidon. Spielberg ja Jackson ovat maksimalisteja, joille alkuperäisen sarjakuvan detaljirikkauskaan ei riitä. Nähtävästi Spielberg on niin innostunut Kadonneen aarteen metsästäjänsä rinnastamisesta Tintin seikkailuihin, että hän on halunnut tulkita piirrossankaria juuri tuon elokuvan kautta?

Tinttiin tulivoimaa

Näytelmiä filmattaessa teatteriteokset usein pilataan liialla ”avaamisella”. Kieli ja hahmot halutaan tuoda sisältä ulos ja pois kulisseista. Spielberg on samaan tyyliin lähtenyt avaamaan Tinttiä sarjakuvaromaanin sivuilta. Niinpä rosvoista on tehty elämää suurempia gangsteripahiksia. Mukaan on tuotu isompia aseita ja enemmän ampumista.

Toimintakohtauksissa räjähdyksineen ja tulipaloineen otetaan tehosteista kaikki irti.

Sarjakuvissa Tintti selvittää mysteerit ja pelastuu pinteestä nokkeluudellaan. Spielberg tarjoaa kekseliäisyyden päälle tulivoimaa ja mahtailevuutta. Loppukamppailussa satamanosturit muistuttavat Jurassic Parkin taistelevia jättipetoja. Hergén hienot henkilöt ovat väärässä jäädä remellyksen alle.

Mutta paljon mukavaa koko perheen hauskuutta Tintin seikkailut tarjoavat Spielbergin näköisinäkin. Kun vain filmissäkin suurenmoinen kapteeni Haddock pääsisi viinan himostaan!

Elokuvaa onneksi esitetään dubbaamattomana. Näin Andy Serkisin, Daniel Craigin ja kumppaneiden puhetaidot loistavat Milou-koiraa liikuttavan digitaikuuden rinnalla. (HB)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Steven Spielberg
Pääosissa: Jamie Bell Daniel Craig Andy Serkis
Tarina: Steven Moffat Edgar Wright Joe Cornish (Hergen sarjakuvista)
Kuvaus: Janusz Kaminski
Musiikki: John Williams

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Kuvat

Tekniset tiedot

Vuosi: 2011Kesto: 99 minuuttia
Julkaisija: Walt Disney 
  
 
Ikäraja:
(11)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 11 vuotta.
VET: 275247  

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Walt Disney) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään