DVD - Arvostelu

Control DVD arvostelu kansi

Control

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Kun valokuvaajataustainen taiteilija ohjaa elokuvan, kolikko voi kääntyä miten päin vain. Anton Corbijn onnistuu kuitenkin luomaan tyylikkään elävän kuvan manchesterilaisen uuden aallon legendan, Joy Divisionin solisti Ian Curtisin, kohtalosta.

Lopputuloksena oli yksi kaikkein aikojen parhaista ”kärsivää muusikkoa” kuvaavista elokuvista. Tärkeintä on se, että Curtisin taustaa ja persoonaa valotetaan vain viitteenomaisesti. Lakoninen tyyli toimii ja poistaa romantiikkaa jamesdean-legendoista.

Control kertoo tiukan kaavan mukaan tästä: harmaat kadut, tylsä työ, kiltti poika, varhainen avioliitto ja lapset, epilepsia, paine, masennus ja itsemurha. Kaikki muu olisi turhaa kuorrutusta.

Manchesterin Factory Recordsille luotu musiikki saavutti aikoinaan valtavaa vastakaikua Suomessakin. Henkilökohtaisesti suhtauduin siihen nihkeästi kuten aikoinaan Stonesia ja Beatlesia vieroksuneet amerikkalaiset bluespuristit. Jos oli Velvet Underground, Doors, Iggy Pop, Bowie ja Stranglers jo valmiiksi, mihin tarvittiin näitä uusia synkeitä soundeja? Varsinkin kun edellämainitut rokkasivat ja osasivat tarvittaessa svengata toisin kuin ilmiötä seurannut leegio goottirockia ja syntikkasoundeihin mieltyneitä jatkajia.

Vanhempaan musiikkiin jämähtäneet pitivät aikoinaan Joy Divisionia masentavana monotoniana, bändinä jolla oli mainio nimi, yksi hieno albuminkansi ja hävyttömän laskelmoiva pophitti ”Love Will Tear Us Apart”. Nykykatsannossa musiikki tuntuu paljon paremmalta kuin vuonna 1980, mutta bändin vaikutteet ja puutteet ovat näkyvissä turhan selkeinä.

Laadukas mustavalkokuva kärsii turhan paljon aliasing-väpätyksestä, joka tosin rajoittuu autojen jäähdyttimiin ja seinäornamentteihin. Ääniraita keskittyy musiikkiin ja dialogiin omalla lakonisella tavallaan. Näyttelijät soittavat ja laulavat live-esiintymisissä itse kotimaisen Ganes-elokuvan tapaan. Tämä toimii paremmin kuin epätodellinen lavamiksaus oikeista tallenteista. Ekstroissa kommenttiraita, 23 min. dokumentti ja 9 min. pidennetyt livekohtaukset.. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Anton Corbijn
Pääosissa: Sam Riley Samantha Morton Alexandra Maria Lara
Tarina: Deborah Curtis Matt Greenhalgh
Kuvaus: Martin Ruhe

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2007Kesto: 117 minuuttia
Julkaisija: Future FilmKuva:
Anamorfinen 2.34
Ääniraita: Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
(13)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 13 vuotta.
VET: 205559EAN: 6416548368511

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Future Film) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään