DVD - Arvostelu

Betoniyö DVD arvostelu kansi

Betoniyö

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Ei ole olemassa mitään muuta kuin rakkaus ja pelko. Tämä on Betoniyön teologishenkinen kiteytys.

Täytyy myöntää, että turvauduin aluksi jälkimmäiseen tunteeseen, vaikka Betoniyö on saanut erinomaiset arvostelut kautta linjan. Pelkäsin, että kyseessä on ainoastaan hyvin tehty lisäluku suomalaisen synkeyden pitkään historiaan.

Pelko muuttui aika nopeasti rakkaudeksi. Betoniyötä on kehuttu vuoden parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi. Minusta se on yksi kaikkien aikojen parhaita suomalaisia elokuvia.

Tarina on sinänsä klisee, mutta kun klisee muuttuu todeksi, se kertoo elokuvan alitajuisista voimista. Juuri tämä tekee elokuvasta ylipäätään omaperäisen taiteenlajin.

Suomalaisessa lähiössä elää perhe. Yksinhuoltajaäiti haakuroi epävarmana kahden poikansa kanssa. Vanhempi on lähdössä linnaan, ja nuorempi elää 14-vuotiaan yliherkkää vaihetta. Isää ei taideta edes mainita.

Isoveli opettaa pienemmälle, miten kovuudella pärjää ja erehtyy myös filosofoimaan naisvihasta aina apokalyptisiin näkyihin saakka. Pikkuveljen hauras mieli sekoittaa toden ja tarun. Entinen, nykyinen ja tuleva epävarmuus johtaa pelkoon. Se vie vihan tielle, josta seuraa tragedia.

Ohjaaja Pirjo Honkasalo pääsee ”toisen ihmisen pään sisälle” samaan tapaan kuin realistinen maalaustaide aikoinaan kehittyi impressionismista ja ekspressionismista surrealismiin ja absraktiin ilmaisuun. Elokuvan surrealistinen sävy virittää katsojan oikealle taajuudelle huomattavan taitavien näyttelijäsuoritusten kautta. Käsikirjoitus on tehty tämän vastapainoksi yksinkertaisesti. Matti Kassilaa lainaten kuljeskeluelokuvan konventioiden avulla saadaan aikaan sopivaa dynamiikkaa. Helsingin dualistiset, ying ja yang –teemaiset symboliset näkymät tukevat ilmaisua.

Jotain muutakin suomalaisista tuotannoista poikkeavaa saadaan mukaan arsenaaliin. Vedenalaiset kuvaukset on toteutettu suurella taidolla. Vertailukohdaksi nousevat aikoinaan korkealle arvostetun Philip Cazan surrealistiset sarjakuvat.

Elokuva perustuu Pirkko Saision vuonna 1981 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin. Tällöin oireilevat nuoret olivat 1950-luvun rock and rollia ihannoivia diinareita. Elokuvassa eletään nykypäivän hiphop-aikaa, mutta samalla rakennetaan hienovarainen silta menneeseen, jolloin sosiaaliset ongelmat olivat oraalla. Tämä silta rakennetaan Simon diinarihenkisellä rotsilla, ja isoveljen rottatakilla.

Ainoa asia, mistä elokuvassa en pidä, on homoseksuaalin valokuvaajan pöydälle asetettu Pirkko Saision kirja. Saisio osallistui itse käsikirjoituksen tekoon. Hän on sen verran arvostettu, pitkän ja menestyksekkään uran luonut kirjailija, ettei hän tällaista pönötystä tarvitsisi. Mutta vähäinen on moitteen aihekin.

Laadukas kuva ja ääni. Ekstroissa kolme traileria ja kuvagalleria. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Pirjo Honkasalo
Pääosissa: Johannes Brotherus Jari Virman Anneli Karppinen Juhan Ulfsak
Tarina: Pirjo Honkasalo Pirkko Saisio
Kuvaus: Peter Flinckenberg
Musiikki: Frid & Frid

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2013Kesto: 92 minuuttia
Julkaisija: ScanboxKuva:
Anamorfinen 2.39*
Ääniraita: Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 5706132371531

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Scanbox) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään