Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Che - osa 1: Sankari

Che - Part 1: The Argentine 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Steven Soderberghin Kuuban vallankumousta ja sen johtohahmoihin lukeutunutta Che Guevaraa kuvaava eepos karsastaa mahtipontisia eleitä ja yksioikoisia kannanottoja. Elokuva pyrkii realistiseen otteeseen kuvaamalla tapahtumia ruohonjuuritasolla, missä Chen aika kuluu pääasiassa arkisten askereiden, kuten miesten koulutuksen, asukkaiden terveydenhoidon ja sissisodan rutiinien parissa. Historia syntyy luontevasti näiden sivutuotteena.

Objektiivisuuden nimissä Che näytetään paitsi moraalia vaalimassa ja kyläläisiä hoivaamassa, myös sormi liipasimella ja hairahtuneiden sotilaidensa teloituskäskyä antamassa. Kumpaakaan puolta ei erityisesti korosteta, minkä seurauksena draamaa vaivaa hienoinen tunteettomuus. Myös kahteen vuorottelevaan ajanjaksoon hajoitettu kerronta tuntuu tarpeettoman sekavalta, vaikka ehkä auttaakin ainakin länsimaista yleisöä muistamaan puskasodan tapahtumien merkityksen.

Benicio Del Toro tekee nimiosassa vakuuttavan suorituksen, joka ei välttämättä lisää paljoa lihaa historian kirjojen kuvaaman miehen ympärille, mutta toimiikin ehkä juuri siksi sekä uskottavasti että kiehtovan arvoituksellisesti.

Lopulta elokuva toimii ennen kaikkea historian arkipäivää kuvaavana eepoksena, ja tässä tehtävässä elokuva puoltaa paikkansa paremmin kuin hyvin. Myös tältä kannalta katsottuna päätös toteuttaa elokuva pääasiassa espanjaksi on oikea valinta.

Nenän edestä horisonttiin asti avautuva viidakko rönsyilevine kasveineen tarjoaa runsaasti haasteita syvätarkalle kuvalle, varsinkin otoksissa, jossa tapahtumien painopiste on keskialalla. Tässä kuva yltää pääosin hyvän keskitason HD-toistoon, piikittäen toisinaan lähikuvissa upean terävän toiston tasolle, mutta jääden myös kovin usein havaittavan pehmeäksi. Pehmeys tosin tuntuu johtuvan kuvauskalustosta, ei Blu-ray pakkauksesta. Ajassa loikkaavia, tarkoituksellisen rakeisia osioita lukuunottamatta jälki on moitteettoman levollista. Realistiseen otteeseen pyrkivä minimalistinen ääniraita levittäytyy takakanaviin oikeastaan vain luotien ja satunnaisten luontoäänien muodossa, mutta tunnelma on hyvä.

Ekstroissa suomeksi tekstitetty suppea making of (SD 11 min.) ja molempien osien trailerit HD-muodossa. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Steven Soderbergh
Pääosissa: Benicio Del Toro Demian Bichir Santiago Cabrera Vladimir Cruz Julia Ormond
Tarina: Peter Buchman Ernesto 'Che' Guevara
Kuvaus: Steven Soderbergh
Musiikki: Alberto Iglesias

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2008Kesto: 131 minuuttia
Julkaisija: ParamountKuva:
MPEG-4 AVC 2.35*
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
(13)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 13 vuotta.
VET: 208475EAN: 5706130595496

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Paramount) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään