Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Näkymätön vihollinen

Patriot Games 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Englannissa vierailulla oleva CIA-mies Jack Ryan (Harrison Ford) pilaa IRA-radikaalien suunnitteleman kuningasperheeseen kohdistuvan iskun. Hetken impulsista tehty sankariteko tuo miehelle maineen ja kunnian ohella myös paikan kostonhimoisten terroristien tappolistalla.

Tom Clancyn romaaniin pohjautuva tiivistunnelmainen jännäri vaihtaa edellisosan suurvaltapolitikoinnin ja kylmän sodan kylmäveriseen ja hyvin henkilökohtaiseen kostojahtiin, jossa Ryan läheisineen joutuu hyvin rahoitetun ja koulutetun vihollisen kohteeksi. Vuoronperään hyökkäys- ja puolustuspelinä toimiva jännäri sovittaa hienosti yhteen varjoissa vaanivien terrostien uhan ja CIA:n resurssien mahdollistaman korkealentoisen terroristijahdin - ja onnistuu vielä leipomaan Ryanin perheen ja kuninkaalisetkin tähän mielekkäällä tavalla. Näillä eväillä ja uskottavan vähäeleisellä toteutuksella elokuva nousee lähes edeltäjänsä tasolle.

Itse kirja sijoittuu kronologisesti aikaan ennen Punaisen lokakuun metsästyksen tapahtumia, jolloin Ryan rekrytointiin CIA:n palvelukseen, mutta elokuvassa aikajanaa on väännetty uusiksi vihjaamalla miehen vain viettäneen jonkinlaista sabattivapaata elokuvien välillä. Suurin syy kikkailulle on, että ykkösosassa Ryania näytellyt Alec Baldwin jäi pois pääosasta Broadway-näytelmän vuoksi, jonka jälkeen rooliin valittiin 15 vuotta vanhempi Harrison Ford. Kikkailu kuitenkin toimii tarinan siitä erityisemmin kärsimättä ja myös Ford on perityssä roolissaan suvereenin maanläheinen ja sympaattinen sankari. Fordilla oli kaikesta päätellen merkittävä rooli elokuvan käsikirjoituksen muokkaamisessa muutoinkin kuin vain ikäkysymyksen osalta.

Monet tuntuvat pitävän tätä jos ei koko Jack Ryan -elokuvanelikon niin ainakin alkuperäisen elokuvatrilogian huonoimpana osana, mutta valituksen sijaa on kuitenkin hyvin vähän. Huikean Punaisen lokakuun jälkeen pudotus oli lähes taattu, ja terroristijännäreitäkin on tehty maailman sivu, mutta onneksi saman kanan voi kyniä monella eri tapaa. Al-Qaida-jännäreiden vähitellen jo saturoidessa vuoden 2001 jälkeistä elokuvatarjontaa on mielenkiintoista nähdä uudelleen hieman vähemmän graafista, mutta henkisesti yhtälailla brutaalia terrorismin vastaista kamppailua 90-luvun puolelta. Moniin myöhempiin vastineisiinsa verrattuna tämä onkin poikkeuksellisen harkitseva ja mekanismelitaan uskottava toimintajännäri.

Luonteeltaan pehmeän filmimäinen kuva, kuten tämän elokuvan kohdalla on aina tainnut olla. Blu-ray ylittää aiemman DVD:n ennen kaikkea toiston vakaudessa, mutta myös yksityiskohtia on on tarjolla aiempaa enemmän. Parhaimmillaan kuva onkin ilahduttavan jos ei aivan kiitettävän erotteleva, kun taas heikoimmillaan kuvan päällä tuntuu olevan jonkinlainen muuttumaton likakalvo. Ryaneiden talon ritilikössä esiintyy pientä moirea, mutta tämä ja virheet muutoinkin ovat roskaa myöten mitätöntä. Häviötön Dolby TrueHD -ääniraita hoitaa tehtävänsä dialogista räjähdyksiin ja eteeriseen musiikkiin puhtaasti. James Hornerin kelttisävyjä hakeva musiikkiraita luo hyvin tunnelmaa. Referenssilevyä tästä ei saa, mutta tuskin tämä elokuva on koskaan näyttänyt paremmalta.

Ekstroissa erittäin hyvä pieni making of -dokumentti (25 min.) ja traileri HD-muodossa. Making of sisältää yllättvän paljon tietoa lyhyeen kestoonsa nähden, ja samaan aikaan on hätkähdyttävää nähdä kuinka huonosti käsikirjoittaja Peter Iliff tuntee oman elokuvansa ja sitä edeltäneen punaisen lokakuun. Elokuva on julkaistu sekä erikseen että osana ensimmäiset kolme elokuvaa sisältävää boksia. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Phillip Noyce
Pääosissa: Harrison Ford Sean Bean Anne Archer James Earl Jones Samuel L. Jackson
Tarina: Tom Clancy W. Peter Iliff Donald Stewart
Kuvaus: Donald McAlpine
Musiikki: James Horner

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 1992Kesto: 117 minuuttia
Julkaisija: ParamountKuva:
MPEG-4 AVC 2.35*
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 97938  

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Paramount) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään