DVD - Arvostelu

Vapaa pudotus - kokoelma DVD arvostelu kansi

Vapaa pudotus - kokoelma

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Stella Polaris -improvisaatioteatteriryhmän mainostelevisiolle luoma ja kirjoittama sarja 2000-luvun alusta tallennettiin myös DVD:lle. Kymmenen jaksoa, pituudet vaihtelevat. Jatkuvuutta ei sarjassa ole, vaan jokainen episodi on irrallinen. Erilaisten lyhytelokuvien jatkumo miellyttää pelkkänä ajatuksenakin. Nauruun johtavaa huumori-ilotulitusta ei sarja varsinaisesti tarjoa, tilanteet itsessään ovat houkuttelevia. Mustan huumorin saralla tyydytys taataan, aiheet on valittu viisailla päillä.

Laadukkaasti näytelty, omaperäinen televisiotyö on aina tervetullut myös uudelleen näytettäväksi. Auki olevat kohtaukset syntyivät kameran edessä aihioiden ympärille improvisoiden. On tavattoman tuoretta saada kuulla dialogia, joka ei tunge suusta automaationa kuin perinteisemmässä draamasarjassa. Valitettavasti jaksoista suuri osa ei yllä juoneltaan lähtökohtien tasolle.

Ensimmäinen 'Kaikki hyvin' -jakso istahtaa sukulaisten kesken juhlapöytään, riidoitta ei tietenkään selvitä. Tunnelma on erikoinen, positiivisessa mielessä. Kakkososassa 'Ei yhtään onnellista päivää' heilutaan sotien jälkeisessä ajassa, joskin modernisoituna. Vanhoja haavoja availlaan jälleen. Kolmosjaksossa armeijan kertausharjoitukset alkavat varsin humoristisissa merkeissä.

Toisen levyn käynnistävä taiteilijakuvaus 'Taide' korostaa piirien umpinaisuutta ja uskoa omaan itseen yli muiden. Ahdistusta ja näennäistaiteellisuutta. 'Www.blowyourheadoff.com' -jaksossa mies palaa pitkältä reissulta veljensä luo, ja kulttuurishokki on aikamoinen. Omituinen muukalaislegioonalainen ei sovellu mainostoimistomaailmaan. Hiukan päälle liimatun oloinen stoori. Koko sarjan parhaaksi nouseva 'Jäänmurtajat' kertoo uusista naapureista, suomenruotsalaiseen rantayhteisöön puskeutuvasta suomea puhuvasta pariskunnasta. Asetelma on elokuvallinen, pitkäänkin olisi ainekset helposti.

Ensiluokkainen 'Turon baari' avaa naisten seksuaalisuutta yllättävän freesillä tavalla. Valehteluun perustuva parisuhde käsitellään perin pohjin. Monenlaisten ihmissuhteiden syvällinen ja aito esitteleminen onnistuu kolmessa vartissa. 'X' jatkaa epämääräisten suhteiden linjalla. Science fictionin ja modernin kauhun rajoja löyhästi koetteleva avantgardismi jää puoliteihin, lapsettomuutta ja synnyttämistä. Selkeästi vähemmän mielenkiintoinen 'Home, Sweet Home' keskittyy sananmukaisesti homeongelmiin. Omituisilla linjoilla jatketaan, perinteisen maalaiskomedian tunnelmista karataan etäälle. Musiikki hallitsee turhankin paljon. Päätösjakso 'Iloinen talo' jatkaa myös aviorikosten listaa. Polyamoriaan paneutuva jakso naurattaa ujosti.

Kuvanlaatu on modernia kotimaista televisiota, sietokykyä ei sillä sektorilla koetella. Lopputekstit rispaantuvat aiheuttaen epämiellyttävän silmäilykokemuksen. Musiikillinen puoli pilaa sarjaa, käsittelemätön ääniraita. Renkuttavat sävelteokset tekevät sarjasta halvemman oloisen. 18-minuuttinen 'making of' koko sarjan lähtöasetelmia selventäen. Jokaiseen jaksoon liittyen on lisäksi oma noin kymmenminuuttinen extrapätkä, jossa jauhetaan kustakin teemasta ja jaksosta. Jaksojen kestot 54, 45, 45, 45, 43, 46, 48, 40, 42 ja 42 minuuttia. (VA)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Janne Kuusi Aleksi Salmenperä
Pääosissa: Teijo Eloranta Sari Havas Jami Hyttinen Kirsti Kuosmanen Outi Mäenpää Tiina Pirhonen Micke Rejström Simo Routarinne Sari Siikander Elina Stirkkinen Kari-Pekka Toivonen Tobias Zilliacus

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2002Kesto: 450 minuuttia
Julkaisija: NordiskKuva:
Anamorfinen 1.78
Ääniraita: Dolby Digital Mono
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: A-50655EAN: 6420201174111

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Nordisk) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään