DVD - Arvostelu

Merijalkaväen mies DVD arvostelu kansi

Merijalkaväen mies

Jarhead 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Sotaelokuvaksi, jossa ei sodita ja elokuvaksi, joka oikeastaan jatkuu ilman suurempia tarinan käänteitä kunnes päättää loppua tämä on harvinaisen vetoava kuvaus merijalkaväen sotilaista Persianlahden sodassa. Pääosassa eivät ole tapahtumat, tai poliittinen sanoma, vaan yksilöistä koostuva tiivis ryhmä ja sen dynamiikka. Ryhmäksi hitsautuminen tapahtuu pitkälti kuvan ulkopuolella, ikään kuin itsestäänselvyytenä, mutta ryhmä toimii elävän uskottavasti.

Ilmaisultaan elokuva liikkuu jossakin tosi-tv:n, dokumentaarin ja elokuvan välimaastossa näyttäen usein uskottavan välittömältä, mutta pienieleiseltä. Tämä muuttuu dramaattiseksi infernoksi ja hiiltyneiden ruumiiden maisemaksi kun öljykentät sytytetään tuleen. Vaikutelma on pysäyttävä.

Kuva on aavikkoisen paahtunut jo ennen Irakiin lähtöä, mutta tällä kertaa kuvasto mahdollistaa ja jopa hyötyy hieman poltetusta käsittelystä. Tarkkuudeltaan jälki on miellyttävän terävää, mutta ei hyödynnä DVD:n mahdollisuuksia maksimaalisesti. Ääniraita on sotaelokuvaksi perin rauhallinen, mutta tehosteiltaan uskottava ja musiikiltaan hengen mukainen. Myös tilakuvaa viritellään paikoin tehokkaasti.

Ekstrat on jaettu kahdelle levylle. Päälevyltä löytyy kaksi kommenttiraitaa, joista ensimmäisellä kuullaan ohjaajaa ja jälkimmäisellä käsikirjoittaja William Boyles Junioria ja Anthony Swoffordia, jonka kokemuksiin elokuva perustuu. Lisäksi mukana on hyvä kokoelma poistettuja kohtauksia ohjaajan ja leikkaaja Walter Murchin kommentein (19 min.), elokuvan todellisuutta hilpeästi vääntäviä Swoffordin fantasiajaksoja (6 min.) ja pitkäveteiset haastattelut kokonaisuudessaan ohjaajan ja leikkaajan kommentein (17 min.). Varsinaiselta ekstralevyltä löytyy hyvä videopäiväkirjakooste (31 min.), dokumentti elokuvan taustavoimista (31 min.) ja mielenkiintoinen dokumentti sotilaiden kotiinpaluusta (36 min.). Kaikki ekstralevyn dokumentit tarjoillaan ohjaajan alustuksen kera, mutta ilman suomenkielistä tekstistitystä. Päälevyn ekstrat on tekstitetty suomeksi. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Sam Mendes
Pääosissa: Jake Gyllenhaal Peter Sarsgaard Chris Cooper Jamie Foxx Lucas Black
Tarina: William Broyles Jr. Anthony Swofford
Kuvaus: Roger Deakins
Musiikki: Thomas Newman

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2005Kesto: 118 minuuttia
Julkaisija: UniversalKuva:
Anamorfinen 2.35*
Ääniraita: Dolby Digital 5.1
 
Ikäraja:
(15)
Kielletty alle 16-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 15 vuotta.
VET: 201573EAN: 5050582427011

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Universal) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään