4K/UHD - Arvostelu

4K UHD arvostelu kansi

Harry Potter and the Philosopher's Stone

Harry Potter ja viisasten kivi 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Harry Potter ja viisasten on ensimmäinen 4K-levy, jonka työnsi soittimeen. Mistään syväluotauksesta ei tietenkään voi näin uuden tekniikan alkutaipaleellani olla kyse, mutta täytyy myöntää: vaikutuin.

Arvostelin aikoinani tätä taiteellisen kunnianhimon puutteesta, mutta aikalaisvertailuissa muihin lapsille suunnattuihin fantasiaelokuviin, tein sille kunniaa.

Chris Columbus oli tietysti Yksin kotona –elokuviensa takia aikamoinen pettymys, kun kuulimme ohjaajan valinnasta.

”Kirjat myös herättivät niin vahvoja mielikuvia, että suoritusta voi pitää liki kiitettävänä. Hyvää viihdettä ja myönteinen yllätys.”, kirjailin yli 15 vuotta sitten.

Työskentelin aikoinaan uutistoimistossa, ja varmaankin 30 suomalaista sanomalehteä julkaisi vuonna 1998 ilmötä käsittelevän broadsheet-kokoisen reportaasini, kun ensimmäinen kirja oli suomennettu. J.K. Rowling sai jo 1973-1975 Tolkieninsa lukeneen scifi-fanin hyväksynnän oitis yhdistäessään Narniaa, Viisikko-kirjoja ja sisäoppilaitosseikkailuja fantasiaan.

Elokuva oli siten vääjäämättä pettymys, mutta nykykatsannossa se tuntuu suorastaan riemastuttavalta.

Jo Sanrew Metronomen DVD.n kuvaa pidin erinomaisena ja BD paransi. 4K merkitsee kuitenkin dramaattista muutosta, vaikka alun perin tämä on toki kuvattu filmille ja skannattu sitten 4K:na.Silti väritoisto on aiempaa monimuotoisempi ja musta mustempaa verrattuna siihen, mihin olen tottunut.

Eron huomaa parhaiten ääritilanteissa, joista hyvänä esimerkkinä käy neljännen kappaleen myrskyävä kalliosaari. BD:llä tämä näyttää suttuiselta VHS:ltä verrattuna UHD:hen. Aavistuksen keinotekoisuutta saattaa joskus silmä olla tosin havaitsevinaan elokuvan aikana.

Erikoisinta on se, että uusintakatsannossa tai oikeastaan –kuulemalta äänentoisto tuntuu perin onnistuneelta. Tämä koskee varsinkin John Williamsin eläväistä musiikkia.

Kansiosta löytyy peräti kolme levyä. Mukana on BD:n lisäksi ekstralevy. Sen sisältö on tuttua jo liki kymmenen vuoden takaa. Mukana on Daniel Radcliffen intro (2 min.) ja 72 min. dokumentit. Poistettuja tai pidennettyjä kohtauksia on seitsemän (10 min.). Lisäksi voi katsoa kolmea traileria ja 15 tv-mainosta. UHD:lla ei ole ekstroja, mutta BD:lle on puolestaan tallennettu 20 min. dokumentit ja seitsemän poistettua kohtausta (9 min.). (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Chris Columbus
Pääosissa: Daniel Radcliffe Gary Oldman David Thewlis Robbie Coltrane Ralph Fiennes
Tarina: J.K. Rowling Steve Kloves
Kuvaus: John Seale
Musiikki: John Williams

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2001Kesto: 152 minuuttia
Julkaisija: WarnerKuva:
2160p UHD 2.40
Ääniraita: DTS: X
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
  EAN: 7340112740832

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään