Kino - Arvostelu

Cowboys & Aliens.

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, huomaa Noah Ringer lännen scifi-mailla.
Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, huomaa Noah Ringer lännen scifi-mailla.

Sarjakuvaromaaniin perustuva Cowboys & Aliens pyrkii tuomaan uutta verta vanhaan sotaratsuun. Scott Mitchell Rosenberg huomasi, ettei cowboyt ja intiaanit -leikki enää innostanut, kun se ei nykyajassa oikein ole poliittisesti korrektikaan. Niinpä hän keksi yhdistää lännenelokuvan tyypillisyyksiin annoksen tieteiselokuvan kauhuelementtejä.

Rosenbergin sarjakuva-aihe on siirretty suurella budjetilla isojen tähtien pelikentäksi. Tekijöiden toiveena on ilmeisesti Men in Blackin kaltainen hittisekoite. Veikkaan kuitenkin, että kunniakkaan lajityypin väkinäinen modernisointi johtaa pikemmin Silveradon ja Wild Wild Westin kaltaiseen filmilliseen virhetikkiin.

Ohjaajana keskinkertaisen, mutta Iron Man –elokuvillaan mukavasti menestyneen Jon Favreaun muodokkaassa rymistelyssä nostalgiset westernkliseet istuvat väkinäisesti Star Warsista ja Alien-elokuvista lainattujen pinnallisten tehokeinojen rinnalle.

Pääosissa Daniel Craig ja Harrison Ford kyllä sopivat karskinkarheiksi lännenmiehiksi. Craig on yksinäinen ratsastaja ja pyssymies Lonergan (!). Muistinsa menettänyt antisankari, varsinainen Nobody, etsii suuren henkilökohtaisen menetyksen jälkeen kostoa ja hyvitystä. Lopuksi Lonergan kuitenkin joutuu kääntymään porstuasta yksin ja perheonnea vailla, ihan kuin John Wayne Fordin Etsijöissä. Harrison Ford taas esittää Absolutionin erämaakaupungin kovapintaista karjapomoa. Eversti Dolarhyde – nimessä niin vaurautta kuin Jekyllin ja Hyden kaksinaamaisuutta – on paikan kingi, jonka hulttiopoika Percy (hyvä Paul Dano) ryöstöviljelee etuoikeuksiaan tavallisten kaupunkilaisten kustannuksella.

Avaruuden alieneiden maahanhyökkäys sysää Dolarhyden ja Percyn matkalle, jossa kovakin sydän heltyy ja oppii yhteistyön arvon niin entisten vihamiesten kuin väheksyttyjen intiaanien kanssa. Lonergan saa mystisten takautumavisioiden kautta selville syyt ja seuraukset sekä vaimonsa murhenäytelmään että alienien ahneuteen.

Cowboys & Aliens esittelee tuttuja tyyppejä lännenelokuvan mytologiavarastosta. On velvollisuudentuntoinen sheriffi (vakuuttava Keith Carradine), rauhantahtoinen kapakanpitäjä (Sam Rockwell tyypinvastaisessa roolissa), aikuistumisriitin läpikäyvä pikkupoika (näköisä mutta jäykästi ohjattu Noah Ringer) ja Sanan voimalla moraalia ylläpitävä riuska pastori (erinomainen Clancy Brown). Abigail Spencerin, Ana de la Regueran ja Olivia Wilden hahmoissa nähdään liuta sisukkaita, miestensä rinnalla uskollisesti pysyviä lännennaisia.

Ainekset ovat koossa, mutta tyydyttävää elokuvaa ei näistä synny. Voi kuvitella, että sarjakuvana moinen irtiotto ja uusi tulokulma kuluneeseen materiaaliin voi olla virkistävä. Mutta filmissä hyvätkin ideat latteutuvat sekavaksi luetteloksi irtonaisia aineksia toisilleen vieraista genreistä. Cowboys & Aliens ei lopulta tee kunnia sen enempää westernille kuin scifillekään. Alieniörkit ovat pian yhtä persoonaton vihollismassa kuin inkkarilauma vanhoissa, huonoissa länkkäreissä. Ja onko kellekään oikeasti epäselvää, kuinka lopuksi käy?

Harmillisesti alkuperäissarjiksesta poiketen filmissä intiaanit on jätetty täysin valkoisen herrakansan statisteiksi, mikä ohentaa tarinaa entisestään. Huonojen sarjakuvien tapaan Cowboys and Aliens kuittaa isot aiheensa pintavaikutelmilla. Kaiken päällä on vielä tässä ympäristössä rivosti outo uskonnollinen silaus, joka persoonallisen pastorin kadottua kuvasta tuntuu niin kovin amerikkalaiselta konservatiivipiirien nuoleskelulta.

Westernien tutut hahmot ja perustilanteet näyttäytyvät komeissa kuvissa kuin varmoina täkyinä katsojalle. Mutta kunnon pohjustusta vailla ne jäävät haaleiksi, innottomiksi teemoiksi jostain kuvitteellisesta westernistä, josta tämä kaksituntinen on pelkkä ylipitkä traileri. (HB)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: John Favreau
Pääosissa: Daniel Craig Harrison Ford Olivia Wilde Sam Rockwell Paul Dano Noah Ringer
Tarina: Roberto Orci Alex Kurtzman Damon Lindelof Mark Fergus Hawk Ostby Steve Oedekerk
Kuvaus: Matthew Libatique
Musiikki: Harry Gregson-Williams

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Kuvat

Daniel Craig ja Harrison Ford kyllä sopivat karskinkarheiksi lännenmiehiksi
Daniel Craig ja Harrison Ford kyllä sopivat karskinkarheiksi lännenmiehiksi
Kyläläiset kahden genren rajapyykillä
Kyläläiset kahden genren rajapyykillä
Harrison Ford erämaakaupungin kovapintaisena karjapomona
Harrison Ford erämaakaupungin kovapintaisena karjapomona
Daniel Craig yksinäisenä kostajana
Daniel Craig yksinäisenä kostajana

Tekniset tiedot

Vuosi: 2011Kesto: 120 minuuttia
Julkaisija: Finnkino 
  
 
Ikäraja:
(13)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 13 vuotta.
VET: 269256  

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Finnkino) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään