4K/UHD - Arvostelu

4K UHD arvostelu kansi

The Dark Knight

 

Elokuva:
Kuva & Ääni:
Ekstrat:

Batmanin uuden ja synkeämmän imagon huipentuma ei loppujen lopuksi olisi ollut kuin onnistunut toimintaelokuva ilman Jokeria esittäneen Heath Ledgerin hysteerisen hilpeää Jokeria. Näyttelijän yllättävä poismeno tosin poisti mustasta huumorista vähäisetkin harmaan sävyt. On aikamoinen suoritus nuorelta näyttelijältä panna halvalla Jack Nicholsonia, jonka roolisuoritus kahdenkymmenen vuoden takaisessa Tim Burtonin Batmanissa oli aikanaan kehuttu. Nyt se jäi toiseksi. Siksi kovan luokan suoritus Ledgerin Jokeri oli. 

Ohjaaja Cristopher Nolanin edellinen Batman Begins ylitetään sen vuoksi, että käsikirjoitustiimi on pystynyt luomaan uusia ratkaisuja, tekemään dialogista erinomaisen tuoretta ja pidättäytymään liian pitkiksi venytetyistä toimintakohtauksista. 

Yön ritari asettuu teknisen toimintaelokuvan kärkikastiin, mutta onko se klassikko? Pidän sitä Terminator 2:n vertaisena, mutta en Blade Runnerin, Predatorin tai Alienin kaltaisena kestävänä saavutuksena. Tuskin sitä tulee katsottua sen kymmentä kertaa viimeksi mainittujen tapaan. Se ei ole kulttikamaa, mutta aikansa myyntimenestysten joukossa perin ylivoimainen elokuva. 

Videohistoriaan The Dark Knight jäi aikoinaan siksi, että kuvan laajuus muuttui katsottaessa. IMAX-kohtaukset nimittäin tallennettiin suhteella 1.78:1. Luulin aluksi, että UHD-aikakaudella tämä pomppuilu jäi unholaan. Toisin kävi, vaikka en tehokasta, Stanley Kubrickille kunniaa tekevää prologia katsoessani edes huomannut asiantilaa.

Elokuvassa on paljon pehmeää mustaa, joten ehkäpä se on UHD:lla tiivimpää, mutta suoraan sanottuna kuvan tarkkuuden ero BD:hen verrattuna alkaa olla ihmissilmälle vaikea erottaa ainakin tapauksessani, jossa pyöritin soittimen skaalaamaa kuvaa OLED-televisiolle.

Ääniraita soi kuten ennekin, pakottamatta ja noudattaen elokuvan hyvää rytmiikkaa. Painetta saadaan tarvittaessa, mutta maltetaan myös hengähtää välillä. Nyttemmin äänen sävy tuntuu kuitenkin turhan pehmeältä. Jos vertailuksi ottaa kitarasoundit, niin liikaa gibsonia, kun tarvittaisiin fenderiä.

Kolmella levyllä. Mukana on BD ja ekstralevy, jolta löytyvät 92 min. dokumentit ja 47 min ja Gotham TV:n uutisia. Lisäksi kuvagalleria ja 9 min. traileri- ja mainoskooste. BD-levyllä ovat puolestaan vanhat tutut pienoisdokumentit. (PS)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Christopher Nolan
Pääosissa: Christian Bale Michael Caine Hetah Ledger Gary Oldman
Tarina: Jonathan Nolan Christopher Nolan David S. Goyer Bob Kane
Kuvaus: Wally Pfister
Musiikki: James Newton Howard Hans Zimmer

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2008Kesto: 152 minuuttia
Julkaisija: WarnerKuva:
2160 p 2.40*
Ääniraita: DTS-HD MA5.1
 
Ikäraja:
(12)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ohjelman saa luovuttaa vain 12 vuotta täyttäneelle.
VET: 207090EAN: 7340112740771

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Warner) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään