Kino - Arvostelu

Operaatio Valkyrie

Valkyyria on skandinaavisen mytologian kuolemanhaltiatar – mutta mikähän se Valkyrie mahtaa olla? Ruotsissa Bryan Singerin elokuvan nimi on käännetty omalle kielelle, mutta meillä mennään aina amerikkalaisten perässä.

Joka tapauksessa se operaatio on kyllä filmin arvoinen. Eversti Claus von Stauffenbergin ja hänen upseeritoveriensa salamurhasuunnitelma oli maailmanhistorian merkittävimpiä pieleen menneitä yrityksiä. Sen lopputuloksena toinen maailmansota olisi voinut päättyä nopeampaan rauhaan ja vähemmin uhrein.

Kreivi von Stauffenberg kantoi 20.7.1944 salkussaan aikapommin Hitlerin päämajaan Sudenpesään. Seuraa juonipaljastus: Hitler selvisi hengissä. Kapinaupseerien tarkoitus oli syöstä SS-joukot vallan kahvasta ja saada neuvoteltua paremmat rauhanehdot. Siis pelastaa Saksa tuholta, joka vaikutti varmalta sodan loppuvaiheessa Normandian maihinnousun jälkeen. Natsit kestivät attentaatin jälkeen enää yhdeksän kuukautta. Silti kymmeniä tuhansia juutalaisia olisi ehditty pelastaa tuhoamisleireiltä, jos Stauffenbergin suunnitelma olisi onnistunut.

Elokuvista X-Men ja Superman Returns tunnettu Singer omaa itse juutalaisen taustan. Hän käsitteli natseja jo kymmenen vuotta sitten Mallioppilaassa. Se ei ollut kovin hyvä elokuva, eikä Operaatio Valkyrie sekään nouse keskitason yläpuolelle.

Ajankuva on vahva. Singer ei etäännytä menneitä tapahtumia koristeellisen museaalisiksi kuriositeeteiksi (vrt. kotimainen Uutishuone), vaan pyrkii arkisella kuvauksella tuomaan ne välittömiksi ja lähelle. Valkyrie on siksi tähtikaartistaan huolimatta hyvin uskottava. Näin kaikki on voinut tapahtua. On myös hyvä muistuttaa, etteivät kaikki saksalaiset, upseeritkaan, olleet natseja. Filmin lopputeksteistä selviää, että Hitleriä vastaan tehtiin 15 murhayritystä, joista operaatio Valkyyria jäi viimeiseksi.

Mielenkiintoisinta on havaita elokuvasta kuinka laaja vaikutus hankkeella oli ja miten se lamautti Saksan hallinnon, ennen kuin Hitlerin selviytyminen varmistui. Tiedonvälityksellä oli jo tuolloin ratkaiseva rooli. Singer kuvaa vahvasti hermostuneisuuden tunnelman valtasuhteiden vellovassa vuorovedessä.

Tekijöiden oletus, että tapahtumat ja osalliset tunnetaan entuudestaan, on virhe. Salaliittolaisia ei esitellä, heidät vain tuodaan kuvaan. Esimerkiksi Kenneth Branaghin kenraalimajuri von Tresckow näyttäytyy alkupuolella ja sitten vasta viimeisissä kuvissa. Hänet kun lähetetään rintamalle kesken operaation. Todellisuus ei huomioi käsikirjoittajien tarpeita.

Tom Cruise ei häikäise, mutta onnistuu annetuissa puitteissa uhkarohkeana ja päättäväisenä kapinakreivinä. (HB)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Bryan Singer
Pääosissa: Tom Cruise Kenneth Branagh Bill Nighy Tom Wilkinson Terence Stamp
Tarina: Christopher McQuarrie Nathan Alexander
Kuvaus: Newton Thomas Sigel
Musiikki: John Ottman

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Tekniset tiedot

Vuosi: 2008Kesto: 123 minuuttia
Julkaisija: FS Film 
  
 
Ikäraja:
(13)
Kielletty alle 12-vuotiailta. Ennen vuoden 2012 ikärajamerkintäuudistusta tämän julkaisun ikäraja oli 13 vuotta.
VET: 208341  

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (FS Film) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään