Blu-ray - Arvostelu

Bluray
Blu-ray arvostelu kansi
Blu-Ray
Blu-ray
FullHD

Moneyball

 

Elokuva:
Kuva & Ääni: ?
Ekstrat:

Amerikkalaisen pesäpallojoukkueen manageri Billy Beane (Brad Pitt) keksii paikata budjettivajettaan pistämällä pelin säännöt uusiksi. Lajissa, jossa avainpelaajille maksetaan miljoonia on suuri joukko tuntemattomia onnistujia, joiden arkinen uurastus pelikentällä on joukkueen menestykselle jopa tärkeämpää kuin parrasvaloissa paistattelevien supertähtien lahjat. Mies keksii soveltaa tätä konseptia uuden menestyksekkään budjettijoukkueen kokoamiseen, jolloin paksujen shekkivihkojen sijaan kaivataan älykkäitä datalouhintakeinoja ylenkatsottujen superpelaajien tunnistamiseksi pelitilastoista.

Oakland Athleticsia vuodesta 1997 luotsanneen Billy Beanen tositarinaan ja Michael Lewisin tästä kirjoittamaan kirjaan perustuva elokuva on monella tapaa Jerry Maguiren sisarteos. Elokuva löytää kerrottavakseen uuden tarinan voitokkaasta altavastaajasta, joka osaa käyttää hoksottimiaan kääntääkseen pelin edukseen. Määrätietoinen ja ruohonjuuritasollakin kunnostautunut johtaja osaa käsitellä pelaajia ja joukkueen tukijoukkoja silkkiin verhoilluin kovin ottein omien päämääriensä saavuttamiseksi. Tämän henkilöstöpiruetin selkärankana on Aaron Sorkinin (mm. West Wing, Kunnian miehiä ja Social Network) työstämä käsikirjoitus, joka on odotetusti varsin tiivistunnelmaista draamaa.

Jos elokuvassa on jokin vika on se että heiluri vilahtaa nyt ääriasennosta toiseen: pesäpallon mustasta magiasta mennään taulukkolaskentaan ja samalla vastavalmistunut ekonomi syrjäyttää sulavasti kymmenten vuosien managerointikokemuksen. Elokuva myös antaa ymmärtää että nimenomaan Beane lanseerasi tilastoihin pohjautuneen joukkueen jalostuksen, mutta ilmeisesti tähän päätyi jo hänen edeltäjänsä. Erikoisesti elokuva vihjaa loppuratkaisussaan Beanen vaihtaneen menestyksen myötä joukkuetta, vaikka todellisuudessa Beane on yhä saman joukkueen johdossa. Näistä ja muista pienistä vapauksista huolimatta elokuva tarjoilee varsin uskottavaa ja vetoavaa draamaa, joka huipentuu lajin ennätykset rikkoneeseen vuoden 2002 voittoputkeen.

Komea filmimäinen kuva jää aavistuksen pehmeäksi, mutta vaikutelma on silti enemmän tyylikäs kuin epäskarppi. Maanläheinen kuva on väristoistoltaan luonteva ja kaikin puolin hallittu. Hillitty ääniraita säestää dialogia eteerisellä musiikilla, muutamalla hittibiisillä ja pesäpallon ambienttiäänillä.

Ekstroissa poistettuja kohtauksia (ml. suorapuheisempi loppuratkaisu, 12 min.), mokia (3 min.) ja sarja koosteita oikeasta Billy Beanesta (16 min.), pelaajien hahmoista ja näiden tosielämän esikuvista (21 min.) ja Michael Lewisin kirjan adaptaatiosta (17 min.). Koosteet tarjoilevat asiaa, mutta välillä turhan löyhästi. (IJ)

DVD-Opas.fi

Tekijät

Ohjaaja: Bennett Miller
Pääosissa: Brad Pitt Jonah Hill Philip Seymour Hoffman
Tarina: Steven Zaillian Aaron Sorkin Stan Chervin Michael Lewis
Kuvaus: Wally Pfister
Musiikki: Mychael Danna

Traileri

Kommentit

Voit kommentoida elokuvia nimettömästi tai kirjautumalla sisään mm. Facebook tai Twitter tunnuksillasi.
blog comments powered by Disqus
Kommentointi on yhä testikäytössä, jos kohtaat ongelmia ilmoita siitä meille yhteydenottolomakkeella.

Ilmoitus

Kuvat

Brad Pitt on Oakland Athleticsin manageri Billy Beane
Brad Pitt on Oakland Athleticsin manageri Billy Beane
Philip Seymour Hoffman on joukkueen vanhan linjan valmentaja
Philip Seymour Hoffman on joukkueen vanhan linjan valmentaja
Manageri (Brad Pitt) ja tilasto-osaamisellaan uunituoreeksi apulaismanageriksi noussut apupoika (Jonah Hill)
Manageri (Brad Pitt) ja tilasto-osaamisellaan uunituoreeksi apulaismanageriksi noussut apupoika (Jonah Hill)

Tekniset tiedot

Vuosi: 2011Kesto: 132 minuuttia
Julkaisija: SonyKuva:
MPEG-4 AVC 1.85
Ääniraita: DTS-HD MA 5.1
 
Ikäraja:
(S)
Sallittu kaikenikäisille.
  EAN: 5051160292472

Genre

© Heinäpään Viestintä Oy. Tämän arvostelun ja mediatiedostojen kopiointi on kielletty. Linkitys tälle sivulle on sallittu. Arvostelun yhteydessä esitettyjen kuvien oikeudet kuuluvat maahantuojalle (Sony) ellei toisin mainita.
Toteutus:Viestintäratkaisut Webmaster Kirjaudu sisään